Kinderopvang: juist blij met kritiek van inspectie (video)

Kinderopvang: juist blij met kritiek van inspectie (video)
Kinderopvang: juist blij met kritiek van inspectie (video) © oz
Inspectie opletten

Kleurcodes

OOST-SOUBURG - De GGD voert de inspecties uit in opdracht van de Zeeuwse gemeenten. De opvanglocaties worden gemarkeerd met de kleuren groen, geel, oranje en rood. Een rode kleur betekent dat de GGD adviseert om op die locatie meer inspecties uit te voeren. Na iedere controle stelt de GGD een inspectierapport samen. Omroep Zeeland heeft alle inspectierapporten van Zeeuwse kinderopvanglocaties in kaart gebracht. Daar is te zien welke kleur iedere kinderopvang krijgt.

Handvatten

Diverse grote kinderopvangorganisaties als Kibeo en Kinderopvang Walcheren geven aan dat ze blij zijn met de inspectierapporten. Ook Cathalijne Dokman van kinderopvang De Maneblussertjes in Middelburg met een geel stempel, vindt het nuttig: "Het biedt ons handvatten voor dingen waar we rekening mee moeten houden als het over veiligheid gaat."

Kattenpoep

Bij de Maneblussertjes zijn hekjes rond de zandbak geplaatst, zodat kinderen er niet uit kunnen vallen. "De zandbak wordt afgedekt voor katten", vertelt Dokman, "op die manier komen de kinderen niet in aanraking met kattenpoep." De kinderopvang heeft nog veel meer maatregelen genomen. "We hebben bijvoorbeeld pallets rondom de verwarming gebouwd, zodat kinderen daar hun handen niet aan kunnen verbranden." De randjes van die ombouw bleken in eerste instantie te scherp en moesten worden aangepast. 
Opvang Middelburg

Kritiek

Vanuit de kinderopvangcentra is er wel ook kritiek op de inspectie. "Het zegt niets over de manier waarop kinderen worden gestimuleerd in hun ontwikkeling", laat een woordvoerder van Kibeo weten. Kibeo heeft meer dan honderd opvanglocaties in Zeeland.

Geheimzinnig

Ook Frank van Beek van kinderopvang Prokino is kritisch. "Eerst werd altijd heel geheimzinnig gedaan over de kleurcodes die aan de inspectie verbonden zijn, maar je wil natuurlijk dat alles met groen wordt beoordeeld." Volgens hem heeft de GGD nu alleen een controlerende rol en wordt er niet geadviseerd. "Wij kijken als kinderopvang ook hoe dat nog kan verbeteren", zegt Van Beek.

Advies

Volgens John Bosch die de inspecties uitvoert, mag dat ook niet. "Wij hebben slechts een adviserende rol naar de verschillende gemeenten. Daar houdt onze taak op." Een gemeente neemt besluiten over de veiligheid van een kinderopvang.

Administratie

De inspectie kijkt niet alleen naar de veiligheid in de kinderopvang, maar ook naar de administratie die daar bij hoort. Zo krijgen opvanglocaties een aandachtspunt als bijvoorbeeld een bepaald document niet op de juiste plek is terug te vinden. "Die aandachtspunten nemen we natuurlijk mee, maar we slaan vooral aan als er kritiek is op de veiligheid of pedagogische kwaliteit", zegt Jan van Oosten van de Kinderopvang Walcheren. "We constateren zelf ook wel eens wat. Dan gaan we in gesprek met de betrokken medewerkers."
Inspectie einde

In kaart

Omroep Zeeland heeft alle inspectierapporten van Zeeuwse kinderopvanglocaties in kaart gebracht. Daar is te zien welke kleur iedere kinderopvang krijgt.