'We zijn gek geworden als het om de zorg gaat.'

© Omroep Zeeland
MIDDELBURG - We zijn gek geworden
"Toen ik directeur werd waren er twee geldstromen, nu zijn het er 36 die je allemaal moet verantwoorden en gecontroleerd moeten worden. We zijn gek in Nederland dat we de zorg zo ingewikkeld gemaakt hebben."

Geen accountants te vinden

De zorg is niet perse slechter geworden, vindt Phernambucq, maar beter ook niet. Wat hem vooral steekt is de complexiteit: "Hoe we het nu georganiseerd hebben, is heel merkwaardig. Die 36 regelingen moeten gecontroleerd worden door accountants, maar er zijn zelfs bijna geen accountants meer te vinden die tijd hebben om alles te controleren. Zo gek hebben we het allemaal gemaakt in Nederland met elkaar. Dat is toch verschrikkelijk zonde." 

Geef controle terug

Volgens Phernambucq kan het ook allemaal veel makkelijker, bijvoorbeeld door de zorgorganisaties zelf weer verantwoordelijk te maken voor de controle. "Vroeger stelde we zelf de zorgbehoefte vast, en dat mag gecontroleerd worden. Maar als daaruit blijkt dat organisaties het goed doen, geef ze dan de ruimte." Hij pleit er voor dat de professionals zelf weer beslissingen mogen nemen. "Zodat zij weer zelf kunnen vaststellen welke zorg iemand nodig heeft."

Veel verdriet

De bestuursvoorzitter kijkt met gemengde gevoelens terug op het jaar 2014 waarin de grootste omslag werd doorgevoerd. "Het was een heel slechte tijd voor de medewerkers." Er heerste spanning en onzekerheid op de werkvloer omdat er veel ontslagen vielen. "Ik heb wel bewust zelf aan de medewerkers verteld dat er een eind aan hun arbeidscontract zou komen. Daar zaten mensen bij die al voor 2000 bij ons in dienst waren. Dat geeft natuurlijk veel verdriet." Phernambucq wilde wel open naar zijn medewerkers, ondanks dat dat niet makkelijk is. "Sommige mensen kwamen naar mij toe en dan zeggen ze: 'Léon, wat doe je nu met me.'"

Drie opvolgers

Léon Phernambucq wordt opgevolgd door drie collega's bij Zorgstroom: divisiemanagers Annet Tramper van de afdeling wonen met zorg, Finus Kuijs van de afdeling maatschappelijk werk en Ruben Leijnse van de afdeling thuiszorg. Leijnse wordt de voorzitter van de nieuwe raad. De nieuwe bestuursleden blijven daarnaast verantwoordelijk voor hun eigen afdelingen.

Luister terug: