Maritiem muZEEum hoopt op nieuwe vondsten De Rooswijk

© muZEEum

2 miljoen euro

VLISSINGEN - Het bergen van De Rooswijk kost in totaal 2 miljoen euro. Een half miljoen daarvan is bedoeld voor het conserveren van de kostbaarheden die uit het water worden gehaald.

Het leven

Het Zeeuws muZEEum heeft nu al een groot aantal objecten uit De Rooswijk staan, die al eerder in 2005 zijn opgedoken. Het is nu de bedoeling vooral objecten op te duiken die iets vertellen over het leven aan boord van het VOC-schip en de zeevaart uit die tijd. Zo hoopt het maritiem muZEEum op kleding en zeilen die nog in goede staat zijn.

Unieke bron

Steeds meer komt het besef dat deze sporen van ons maritiem verleden, voor velen onzichtbare resten op de zeebodem, een belangrijk deel zijn van onze identiteit", zegt demissionair minister Bussemaker van Cultuur. "De archeologische informatie die we uit dit wrak kunnen halen is een unieke tastbare en objectieve bron."

Bedreigd

Door de stromingen en verschuivingen van zandlagen wordt het wrak bedreigd. Daarom willen de ministeries van Cultuur van Nederland en Engeland het wrak nu snel verder onderzoeken.