Haveninformatiecentrum wil meer bezoekers uit Terneuzen (video)

Haveninformatiecentrum wil meer bezoekers uit Terneuzen (video)
Haveninformatiecentrum wil meer bezoekers uit Terneuzen (video) © Omroep Zeeland
Nieuwe huisvesting portaal

Onder water

TERNEUZEN - Het portaal moest daar weg, omdat de landtong waarop het gebouw stond, wordt afgegraven. De nieuwe locatie, waar nu nog volop aan gewerkt wordt, is maar tijdelijk. Over twee jaar is de planning om te verhuizen naar de nieuwe permanente locatie aan in het nieuw te bouwen winkelcentrum aan de Kennedylaan in Terneuzen. 

Liever blijven

Maar als het aan de vrijwilligers ligt, wordt het tijdelijke onderkomen direct naast de Oostsluis permanent. De Oostsluis is de sluis die het dichtst tegen het stadscentrum van Terneuzen ligt. Ze willen daar liever blijven, omdat de schepen daar nog steeds vlak langs het informatiecentrum varen. Op de permanente locatie is dat niet het geval. 

Lokale bezoekers

Volgens voorzitter Henk Siersema zitten er zowel voordelen als nadelen aan de nieuwe locatie: "Het nadeel is dat we verder van de sluis af zitten, waardoor de schepen niet meer van zo dichtbij te bekijken zijn. Aan de andere kant zitten we nu op een meer zichtbare locatie, waardoor we hopen meer Terneuzenaren te trekken." Siersema is van mening dat er de afgelopen jaren te weinig lokale bezoekers zijn geweest. "We krijgen wel met enige regelmaat schoolklassen op bezoek, maar daarbuiten weinig lokale bezoekers."
Artist impression Portaal van Vlaanderen.
Artist impression Portaal van Vlaanderen. © Omroep Zeeland

Nieuwe Sluis

Behalve informatie over het sluizencomplex en de bedrijvigheid in de kanaalzone, komt ook het informatiecentrum over de Nieuwe Sluis in het nieuwe portaal. Hoe het informatiecentrum er precies uit komt te zien, weet voorzitter Henk Siersema nog niet, omdat daar op dit moment nog volop over wordt overlegd. Wel is bekend dat er een 3D-film wordt gemaakt om te laten zien in de speciaal daarvoor gebouwde filmzaal in het portaal.

Vijftienduizend bezoekers

Vanaf medio september/oktober is het de bedoeling dat het informatiecentrum over de Nieuwe Sluis op volle toeren draait. Met het informatiecentrum van de Nieuwe Sluis in het Portaal, hoopt voorzitter Siersema daar flink van te profiteren. "Vorig jaar trokken we zo'n 9.000 bezoekers, we hopen dat het in 2018 tussen de tien- en vijftienduizend bezoekers te trekken.

Vertraging

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de nieuwe vestiging van het Portaal van Vlaanderen al begin april open ging. Door vertraging bij het plaatsen van de portakabins en veiligheidseisen van Rijkswaterstaat, waardoor alle medewerkers op veiligheidscursus moesten, is de opening uitgesteld tot het weekend van 19 mei. 

Gratis toegang

Op vrijdag 19 mei wordt het centrum heropend met een besloten bijeenkomst. Vanaf 20 mei is iedereen welkom. De toegang tijdens het openingsweekend is gratis.