Toekomst Zeeuwse energiecentrales in kaart gebracht

Toekomst Zeeuwse energiecentrales in kaart gebracht
Toekomst Zeeuwse energiecentrales in kaart gebracht © Omroep Zeeland
© oz

Weinig meer over

MIDDELBURG - Het dagelijks provinciebestuur heeft dinsdag ingestemd met de verkoop van netwerkbedrijf Enduris aan Stedin. Daarmee is er van het ooit zo winstgevende energiebedrijf Delta nu weinig meer over. Alleen de kerncentrale, de biomassacentrale, de gascentrale en de helft van de aandelen zijn nu nog in Zeeuwse handen. Die zijn alle vier ondergebracht bij de PZEM.

900 miljoen euro

Vanwege lage energieprijzen en langdurige contracten die zijn afgesloten brengen de centrales veel minder op dan dat ze kosten. En dat is een situatie die niet te lang kan duren. Verantwoordelijk gedeputeerde Carla Schönknecht: "Je kunt niet alleen maar wachten tot de energieprijzen een keer gaan stijgen. Er is een totaal oplossing nodig." De centrales kunnen voorlopig wel doordraaien omdat de PZEM met de verkoop van de retailtak en het netwerkbedrijf bijna 900 miljoen euro in het laatje heeft.

Toekomst

De PZEM gaat nu van de biomassacentrale en de gascentrale in kaart brengen wat de gevolgen zijn als de centrales sluiten, verkocht worden of met verlies blijven doordraaien. Van de kerncentrale is duidelijk dat die niet in de verkoop mag en ook niet eerder kan sluiten. Het is de bedoeling dat de scenario's in de tweede helft van dit jaar zijn uitgewerkt.