Dominee Kruiningen: 'Dit had nooit naar buiten mogen komen'

Rechtbank Middelburg
Rechtbank Middelburg © OZ

Schrikbewind

MIDDELBURG-KRUININGEN - Jansen was al 24 jaar diaken binnen de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen. Als diaken zit je in het bestuur van een kerkelijke gemeente, de zogenoemde kerkenraad. Hij was kritisch naar de dominee toe. Bredeweg, die drie jaar werkzaam is in Kruiningen, zou een schrikbewind voeren. Jansen: "Samenwerken met de dominee is onmogelijk. Maar ik zou me moeten voegen, of ik zou zelf weg moeten gaan. Maar de dominee zou me niet weg willen sturen vanwege het enkele feit dat ik kritisch ben. Daarom komt ie met het verhaal van overspel op de proppen." Jansen zou overspel hebben gepleegd met zijn eigen nichtje.
Schuldbelijdenis
Volgens de dominee zijn twee mensen naar hem toegekomen die vertelden dat Jansen een zonde zou hebben gepleegd van het zevende gebod: overspel. "Toen ik Jansen daar naar vroeg, bevestigde hij dat. Jansen wilde schuldbelijdenis doen en zou zelfs af willen treden." Steeds probeerde de dominee een afspraak te maken met Jansen om te praten over zijn zonden, maar telkens weer werd deze afspraak door Jansen afgezegd. Zo vaak zelfs dat Jansen voor nóg iets schuldig bevonden werd, namelijk het vijfde gebod: ontzag hebben voor je meerdere.

Geen zonde begaan

In een reactie hierop zegt Jansen dat hij geen enkele zonde begaan heeft. "Er is geen bewijs dat ik overspel zou hebben gepleegd met mijn nichtje. Mijn nichtje ontkent het zelf ook. En dat ik de afspraken niet was nagekomen, had ermee te maken dat ik tijd voor mezelf nodig had, een tijd van bezinning."
Allemaal verliezers
Een zaak als deze komt maar zelden voor omdat een geschil eigenlijk altijd binnen de kerk zelf wordt opgelost. En dat benadrukte de dominee ook nog eens tijdens de zitting: "Het is een zaak met allemaal verliezers. Dit had binnen de kerkenraad opgelost moeten worden. Wat gebeurd is, had geheim moeten blijven! Ik ben vandaag ook niet ingegaan op alles, omdat niet alles naar buiten gebracht mag worden. Als voormalig diaken weet je dat je niet naar buiten mag treden. Dat heeft Jansen nu wel gedaan, en dat neem ik hem enorm kwalijk."
Niet ontvankelijk
Wat de uitkomst wordt van deze zaak is gissen. Jansen wil dat de dominee de beschuldigingen van overspel terugneemt. Maar de verdediging van de dominee wil dat de zaak als niet-ontvankelijk wordt verklaard. Mede omdat Jansen zelf toegegeven zou hebben dat hij wel overspel zou hebben gepleegd. De advocaat van ds Bredeweg voegt eraan toe dat Jansen alles via de kerkelijke weg had kunnen bewandelen. Het vonnis is op 2 mei.