'Zeeuw mag niet dokken voor Thermphos terwijl havenbedrijf winst pakt'

'Zeeuw mag niet dokken voor Thermphos terwijl havenbedrijf winst pakt'
'Zeeuw mag niet dokken voor Thermphos terwijl havenbedrijf winst pakt' © OZ
Thermphos (archief)
Thermphos (archief) © OZ

Ervoor opdraaien

MIDDELBURG - Een motie van de SGP met die strekking kreeg vrijdag steun van alle Statenleden. Harold van de Velde stelde het op scherp: "Het kan niet zo zijn dat Zeeland Seaports straks winst pakt op een schoon Thermphos terrein, terwijl de inwoners van Zeeland voor de kosten opdraaien."

Straks verhuur of verkoop

Voor het schoonmaken van Thermphos is tussen de 90 en 135 miljoen euro nodig, bovenop alle miljoenen die al zijn uitgegeven. Maar tot nu toe wil Zeeland Seaports niet meebetalen. Maar het havenbedrijf verdient straks wel geld als het terrein van Thermphos na de sanering weer wordt verhuurd of verkocht.

'Als aapjes'

Ook kijken Provinciale Staten vandaag opnieuw nadrukkelijk naar Europa en het Rijk om financieel bij te springen. CDA-fractievoorzitter Hannie Kool verweet de twee overheden, dat ze zich gedragen als de drie bekende aapjes: "Ze kijken, ze luisteren en ze zwijgen." Ook de PvdA kwam met een vergelijking uit het dierenrijk. Fractievoorzitter Anita Pijpelink verwijt Europa en het Rijk struisvogelpolitiek.

Zoethoudertje?

Inmiddels heeft demissionair-minister Henk Kamp van Economische Zaken laten weten dat hij met Zeeland wil praten over een oplossing. In Provinciale Staten wordt die toezegging vooral gezien als een zoethoudertje. Maar verantwoordelijk gedeputeerde Jo-Annes de Bat ziet wel een opening in de toezegging van Kamp.

Nieuw kabinet

Ondertussen houdt De Bat ook de partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond Thermphos. Hij gaat er vanuit dat een nieuw kabinet Zeeland wel helpt met Thermphos. CDA en D66 hebben voor de verkiezingen al gezegd dat de problemen met Thermphos te groot zijn om door Zeeland alleen te worden opgelost. Die twee partijen onderhandelen met VVD en GroenLinks over het vormen van een nieuw kabinet.