Baden in luxe: dit zijn de privézwembaden bij jou in de buurt

Privézwembaden
Privézwembaden © OZ

Record

NIEUW-HAAMSTEDE - Op Schouwen-Duiveland zijn er 257 privézwembaden zichtbaar op de satellietfoto's van Google Earth, dat zijn zeventien zwembaden per duizend huishoudens, daarmee heeft Schouwen-Duiveland het Zeeuwse record te pakken. Middelburg heeft de minste zwembaden: slechts anderhalf zwembad op iedere duizend huishoudens.

Nieuw-Haamstede

Het zijn vooral de inwoners van Nieuw-Haamstede en Burgh-Haamstede, op de kop van Schouwen, die 's ochtends voor het ontbijt alvast een paar verfrissende slagen kunnen maken. Er zijn daar 66 privébaden vanuit de lucht te zien. Doorgaans zijn het daar ook de grotere baden: tot twaalf meter lang. De totale inventarisatie door Omroep Zeeland aan de hand van Google Earth leverde 1.408 zwembaden op. De meerderheid betreft kleine ronde baden, vooral die in stadstuinen.

Zandgrond

"En je hebt er ook nog wat aan in Zeeland", zegt weerman Jos Broeke, "helemaal omdat je je zwembad, als dat is ingegraven, sneller op temperatuur hebt in zandgrond dan in kleigrond. Dat zien we altijd op zandgrond. Dat is ook de reden dat we in Nieuw-Haamstede in de zomer vaak een record hebben, omdat het tegen de duinen aanligt." En ook: bovengrondse zwembaden worden weer sneller warm dan ingegraven baden, weet Broeke, en kleinere, ondiepe baden worden altijd wat warmer dan grote, diepe baden.

Klimaatsprong

Na de klimaatsprong, die dertig jaar geleden begon, is het in Zeeland gemiddeld anderhalve graad warmer. "Dat heeft ook effect op de watertemperatuur", zegt Broeke. "Zeker als je in bad in een tuin op het zuiden hebt. Dan moet je zonder bij te verwarmen van half mei tot half september kunnen zwemmen. In augustus kan het oplopen tot meer dan 25 graden. Veel warmer dan in openluchtbaden of in zee."

Walcheren

Op een goede tweede plaats achter Schouwen-Duiveland komt Sluis, met 14,5 zwembad per duizend huishoudens. Opvallend is het dat op Walcheren weinig privézwembaden te vinden zijn. Middelburg komt met 1,6 zwembad per duizend huishoudens helemaal achteraan in Zeeland, Vlissingen blijft met 1,9 Middelburg nauwelijks voor en met 6,3 blijven ook de inwoners van de gemeente Veere onder het Zeeuwse gemiddelde van 8,2 per duizend huishoudens.

Kaartje

Zoom in op onderstaande kaart om te zien of er in jouw wijk of straat ook privézwembaden zijn. Ook de vorm van het bad kun je zien.

Kaartje Zwembaden in Zeeland

Rond

Twee derde van alle zwembaden zijn rond. Dat varieert van kleine ronde banen die op de tegels staan tot grote ingegraven baden die enkele meters doorsnee hebben. Op de tweede plaats met twintig procent komen de rechthoekige baden, die meestal wat groter zijn. Dertien procent van de baden is min of meer ovaal en daarbij zijn ook de achtvormige baden gerekend. De overige baden zijn rechthoekig met een ronde kop, vierkant of zelfs niervormig.

Impressie zwembaden als animatie - start vanzelf

Ranglijst

Dit is de ranglijst van de Zeeuwse, gerangschikt naar aantallen zwembaden per duizend huishoudens. Klik op het tweede tabblad voor de absolute aantallen.

Graphic Ranglijst gemeenten

Werkwijze

Om de privézwembaden in beeld te brengen is door Omroep Zeeland uitsluitend naar Google Earth gekeken. Openbare zwembaden en die bij hotels of op campings zijn niet meegeteld. Bij twijfel (is het een zwembad of een vijver?) is het bad evenmin meegeteld. Wanneer een bad is afgedekt met zeil of met een glazen overkapping kan hij toch zijn meegeteld als er geen twijfel bestond over de aard van het object.

Aanspraak

De inventarisatie kan geen aanspraak maken op compleetheid. Zwembaden onder bomen of binnenshuis zijn niet vanuit de lucht te zien en zijn alleen daarom niet geregistreerd. Omdat de beelden van Google Earth soms enkele jaren oud zijn, kunnen sommige baden inmiddels zijn verdwenen en er kunnen andere zijn bij gekomen.

Privacy

Omdat alle baden op de kaart sowieso op internet zichtbaar zijn, dus openbaar, verwachten we niet dat we met deze inventarisatie iemands privacy aantasten. Wie toch bezwaar heeft tegen de vermelding van het zwembad in zijn of haar tuin, bijvoorbeeld omdat het bad van de vorige eigenaren was en in de tussentijd is weggehaald, kan een mail sturen met naam en exact adres naar nieuws@omroepzeeland.nl en dan wordt dat bad van de kaart verwijderd.