'Damen gebruikt schijnconstructies'

'Damen gebruikt schijnconstructies'
'Damen gebruikt schijnconstructies' © OZ
© Jacqueline Strobos
OOST-SOUBURG - foto: Jacqueline Strobos

150 banen

De scheepsbouwer maakte in februari bekend dat ze de komende maanden in totaal 150 banen schrappen. De arbeidsplaatsen verdwijnen bij drie van zijn Nederlandse bedrijfsonderdelen, waaronder Shiprepair Vlissingen. 
Omzeilen beloningsregels
De FNV zegt nu dat de scheepsbouwer met deze ontslagen de eigen beloningsregels omzeilt. Daarnaast krijgen flexwerkers "structureel niet betaald wat vaste werknemers voor hetzelfde werk wel krijgen", aldus de vakbond. 
Verslechterde markt
Volgens Damen zijn de ontslagen noodzakelijk wegens aanhoudende verslechterde marktomstandigheden op het gebied van scheepsreparatie. Het aantal opdrachten uit de olie- en gasgerelateerde sector loopt terug en dat komt door de lage olieprijzen. De FNV daarentegen zet grote vraagtekens bij de noodzaak van de aangekondigde reorganisatie bij Damen. Marije Ottervanger, bestuurder bij de vakbond laat in een verklaring weten dat "er vooral sprake is van verdringing van echte banen door slechter betaalde flex". 
Fikse besparing
Door de inhuur van flexwerkers zou Damen 1,3 miljoen euro besparen per honderd ingeleende werkkrachten per jaar. Damen zegt zich in een reactie niet te herkennen in de "aantijgingen" en "beschuldigingen" van de FNV. Eind april verwacht Damen te weten hoeveel banen er in Vlissingen verdwijnen.