Muziek is een goede uitlaatklep voor Jake Rainey

Muziek is een goede uitlaatklep voor Jake Rainey
Muziek is een goede uitlaatklep voor Jake Rainey © Omroep Zeeland

Jake Rainey - Sour Joy

Mondharmonica

OOST-SOUBURG - Mondharmonica
Jake Rainey maakt al muziek sinds z'n vijftiende. De kennismaking met de muziek van Bob Dylan leidde hem naar de mondharmonica: "Ik ben niet zo goed in gitaarspelen. Ik dacht: als ik nou mondharmonica erbij pak, dan kan ik daarmee ook een melodie maken en zingen en gitaarspelen tegelijk."

Leonard Cohen

Op het album staan liedjes die hij tussen zijn 19de en 24ste jaar schreef. "In die periode zat ik in een vitale depressie. Ik hoorde Leonard Cohen op de radio en hoorde hoe je op een vrij donkere manier liedjes kan schrijven. Toen heb ik op m'n kamertje alleen maar muziek geschreven. Voor mij was het een goede uitlaatklep. Er zit veel wanhoop in, wel met zelfreflectie, maar over het algemeen in mineurstemming."
Jake Rainey VOOR INTERNET

Andere wereld

Andere wereld
De muziek heeft jarenlang liggen rijpen. "Ik heb eerst gestudeerd. Psychologie in Eindhoven. Je komt dan in een andere wereld terecht, waarin je moet presteren. Ik denk dat er toen ook een bepaalde gêne was om de liedjes die je eerder maakte uit te brengen."

Vrij gesloten

Mede dankzij de muziek gaat het nu prima met Jake Rainey. Het album is gepresenteerd in Terneuzen en hij ontving goede reacties. "Het album heet Sour Joy, verbitterde vreugde. Het was voor mij een stap die moest gebeuren. Het gaat over een bepaalde periode in je leven. Omdat ik een vrij gesloten persoon ben, liet ik iets van mezelf horen, waarvan mensen denken: 'zo, zit dat ook in die kerel?'"

Nieuwe liedjes

De laatste tijd werkt hij muzikaal samen met Peetman uit Middelburg. De liefde voor de blues- en countrysongs delen de twee. Ze gaan ook samen op tournee. Jake Rainey werkt alweer een nieuw album. "De nieuwe liedjes wil ik zo snel mogelijk opnemen. Of het nieuwe werk wat opgewekter wordt? Er zit altijd wel een randje in van cynisme en wanhoop."