Hospice zet deuren open voor bezoekers (video)

Hospice zet deuren open voor belangstellenden
GOES - Afscheid van het leven
Hospice Het Clarahofje biedt mensen met een ongeneeslijke ziekte een huis waarin zij professionele palliatieve zorg kunnen krijgen en begeleiding door vrijwilligers. Zo kunnen bewoners in hun laatste levensfase gastvrijheid, huiselijkheid en veiligheid ervaren. In het hospice is ruimte en tijd om met familie en andere naasten afscheid van het leven te nemen. 
Drempel wegnemen
Volgens verpleegkundige Heleen Haasnoot is het maandelijkse open huis bedoeld om de drempel weg te nemen voor mensen die eens willen komen kijken in het hospice. "Zo geven we mensen de kans om eens te zien wat er bij ons gebeurt", zegt ze. "Dat kunnen mensen zijn die hier vaak voorbij komen en gewoon nieuwsgierig zijn, of mensen die overwegen om gebruik te gaan maken van ons hospice."
Open Huis in hospice het Clara Hofje
Open Huis in hospice het Clara Hofje © Omroep Zeeland

Het leven vieren

In het hospice verblijven mensen die terminaal ziek zijn en te horen hebben gekregen dat ze nog maximaal drie maanden te leven hebben. Ze krijgen een eigen kamer in het huis en 24 uur per dag medische zorg. Met behulp van de medewerkers en de vrijwilligers wordt geprobeerd het verblijf toch zo aangenaam mogelijk te maken. "Er is hier natuurlijk heel veel verdriet", zegt Heleen Haasnoot. "Maar gelukkig wordt er ook veel gelachen en wordt het leven echt gevierd."
Luister hier naar een gesprek met verpleegkundige Heleen Haasnoot en bezoekers van de open dag:
ITEM Open Huis Hospice