Spannend! Krijgt Zeeland geld uit Den Haag?

Spannend! Krijgt Zeeland geld uit Den Haag?
Spannend! Krijgt Zeeland geld uit Den Haag? © OZ
Spannend! Krijgt Zeeland geld uit Den Haag?

Economie stimuleren

MIDDELBURG - In een rapport van een commissie onder leiding van de Zeeuwse oud-premier Jan-Peter Balkenende is een aantal voorstellen gedaan om de Zeeuwse economie te stimuleren. Zo pleitte de commissie voor meer zorgtoerisme, een technisch universiteitscollege, samenwerking tussen de havens en meer aandacht voor duurzaamheid bij bedrijven. Zo zouden ze elkaars restafval en restwarmte kunnen gebruiken. Ook moet Zeeland zich opwerpen als de expert op het gebied van waterveiligheid en het winnen van energie uit water.

— Ariane Lafort (@Ariane66)
">
100 miljoen
Om dit voor elkaar te krijgen, pleit de commissie voor een zogenoemd 'Zeelandfonds' van in totaal 100 miljoen euro. Den Haag, Brussel, het bedrijfsleven en de provincie Zeeland zouden ieder 25 miljoen euro in die pot moeten stoppen. Maar tot nu toe wil minister Henk Kamp van Economische Zaken niet 'zomaar' geld geven. Dat wil hij pas als Zeeland met uitgewerkte plannen komt.
Kansrijk
De provincie Zeeland heeft daarom de afgelopen maanden samen met ambtenaren van minister Kamp een handvol kansrijke projecten gedetailleerd uitgewerkt. Tijdens de bijeenkomst op het ministerie donderdagmiddag moet blijken of de minister nu wél met geld over de brug komt. Om welke ideeën het gaat, blijkt vanmiddag. Maar één van de kansrijke projecten zou het technisch universiteitscollege zijn.
Verslaggever Ariane Lafort meldt dat er met man en macht aan is gewerkt:
Zeeland naar Den Haag / duiding Ariane