Boerin Bertie: Ze zien me blijkbaar graag als minister

Boerin Bertie
Boerin Bertie © OZ
Boerin Bertie: 'Ze zien me blijkbaar graag op die post'
Boerin Bertie werd vanochtend lachend wakker. Zij is de minister van Landbouw in het Zeeuws kabinet. "Haha...ik ben al eens eerder voorgedragen als minister van Landbouw. Dat was in een kabinet met alleen maar vrouwen. Ze zien me blijkbaar graag op die post." Boerin Bertie heeft politieke ervaring, want ze was al eens vier jaar raadslid: "Maar ik was toen wel wat kort van stof." Maar dat is eerder een kwaliteit dan een gebrek. Want veel politici zijn juist veel te lang van stof. "Misschien is het wel heel verfrissend. Je kunt er dan in elk geval van op aan dat kabinetsvergaderingen een stuk korter duren.
Luister hier naar de reacties die de Zeeuwse ministers gaven op de radio:
ITEM Reacties Zeeuws kabinet
André Bosman
André Bosman © OZ
André Bosman: 'Kijk uit voor Trumpiaanse praktijken'
Oud-straaljagerpiloot en VVD-Kamerlid André Bosman krijgt in het Zeeuws kabinet de verantwoordelijkheid voor het ministerie van Defensie. "Als je genoemd wordt, ga je het niet worden. En zodra je erop in gaat, word je het helemaal niet." Bosman zet wel vraagtekens bij de samenstelling van de Zeeuwse ministersploeg: "Wat ik bijzonder vind is dat er heel weinig politieke ervaring in zit. De keuze voor vakmanschap is mooi en belangrijk. Maar politiek is ook een vak. Dat zie je nu ook aan de nieuwe Amerikaans president. Die komt er ook steeds meer achter dat het runnen van een bedrijf iets anders is dan het regeren van een land."
Harald Schoenmakers: 'De juiste man op de juiste plaats'
De directeur van de Westerscheldetunnel is de minister van Infrastructuur en Milieu in het Zeeuws kabinet. Hij wist van niks, maar toen hij maandagochtend op de website van Omroep Zeeland keek, was hij blij verrast: "Ik ben zeer vereerd en ik denk dat dit de ideale portefeuille voor mij is", grapt hij. Hoewel hij vooral verstand heeft van infrastructuur, zegt Schoenmakers ook veel interesse te hebben voor milieu. "Maar ik heb geen bezwaar tegen groene ambtenaren om me bij deze zware taak te ondersteunen."
Patrick Polie: 'Goeree Overflakke bij Zeeland voegen'
Patrick Polie is directeur van de VVV in Zeeland maar woont in Ouddorp op Goeree-Overflakkee. "Het is een grote verrassing dat ik als niet-Zeeuw in het Zeeuws kabinet mag plaatsnemen. Ik kan me voorstellen dat dit nog wel een gevoelig puntje word in de formatie." Maar als hij moet kiezen tussen verhuizen naar Zeeland of Goeree-Overflakkee bij Zeeland voegen, hoeft hij niet lang na te denken. "Voeg Goeree-Overflakkee maar bij Zeeland. Dat zou toch al een kwestie van tijd zijn."