Terneuzen op zoek naar eigen Eiffeltoren of Euromast (video)

Terneuzen op zoek naar eigen Eiffeltoren of Euromast (video)
Terneuzen op zoek naar eigen Eiffeltoren of Euromast (video) © Gemeente Terneuzen
Icoon veerhaven

'In één keer goed'

TERNEUZEN - Een meerderheid in de gemeenteraad heeft met de plannen ingestemd. Van de gemeenteraadsleden stemden 22 voor en vijf tegen. Wel is besloten om het huidige ontwerp los te laten. "Dit doe je maar één keer, dus laten we het in één keer goed doen", vat wethouder Frank van Hulle het samen.

'Eigen icoon'

De uitkijktoren moet een herkenbaar icoon van Terneuzen worden, dat toeristen naar de stad trekt. "Parijs heeft de Eiffeltoren, Rotterdam heeft de Euromast en nu willen wij ook een eigen icoon", meent Van Hulle.

Teruggetrokken

Er lag al een ontwerp klaar voor een uitkijktoren, die zeven ton zou kosten, waarvan 450.000 euro voor de rekening van de gemeente zou komen. De rest zou door sponsoring en crowdfunding worden betaald. Maar een grote sponsor heeft zich teruggetrokken.
De omgeving van de uitkijktoren bij Terneuzen
De omgeving van de uitkijktoren bij Terneuzen © Gemeente Terneuzen

Meedenken

Daarom moet er meer geld via crowdfunding worden opgehaald. En als je toch meer doet aan crowdfunding, dan kun je net zo goed mensen laten meedenken over het ontwerp, is het idee. 

'Vaart maken'

"We gaan nu kijken wie er mee mag denken over het ontwerp van de uitkijktoren. Dan kunnen we een kostenplaatje en een tijdsplanning gaan opstellen", legt Van Hulle uit. "Daar gaan we, op verzoek van de raad, vaart achter zetten, maar dat gaat wel een paar maanden duren."

Speeltuintje

De uitkijktoren is onderdeel van een groter plan voor de veerhaven en omgeving. Naast de toren komen er onder meer een speeltuintje voor kinderen en een beschutte uitkijkplek voor scheepsspotters.