In slachthuis Koewacht komen varkens eerst nachtje logeren (video)

In slachthuis Koewacht komen varkens eerst nachtje logeren (video)
In slachthuis Koewacht komen varkens eerst nachtje logeren (video) © OZ
Slachthuis Koewacht opnieuw
KOEWACHT - Ophef
Zowel Jochem als Monica beleven veel plezier aan het werk maar inmiddels zit daar ook een andere kant aan. Slachthuizen zijn, na incidenten in een slachthuis in het Belgische Tielt, in een negatief daglicht komen te staan. Nadat de beelden naar buiten kwamen ontstond er enorme ophef over slachthuizen.
Anders en beter
Ondanks deze ophef probeert Jochem samen met zijn vrouw vooral de positieve kant te belichten. Met twintig geslachte varkens en enkele andere dieren per week zijn zij een kleine speler op de vleesmarkt, maar daar ligt volgens het stel juist hun kans.
Dood varken in slachthuis
Dood varken in slachthuis © OZ
'Soms zou ik wel naast de varkens willen liggen'
Jochem en Monica proberen elke keer weer op een diervriendelijke manier een product af te leveren. Daarom komen de varkens al een dag voor de slacht en mogen ze vervolgens een nachtje logeren zoals Monica het omschrijft. "Als ze dan lekker liggen te slapen denk ik wel eens: ik zou willen dat ik er bij kon gaan liggen."
Zuurgraad
Dat het de varkens naar hun zin wordt gemaakt is overigens niet voor niets. Als een varken, of een ander dier, vlak voor zijn dood stress ervaart, komt er adrenaline vrij. Daardoor verlaagt uiteindelijk de zuurgraad in het varken en krijg je vlees dat niet de juiste kleur of smaakt heeft.
Toekomst
Jochem en Monica zijn in ieder geval van plan om door te gaan op de manier zoals ze nu bezig zijn al wordt er ook naar de toekomst gekeken. Daarom willen ze verhuizen naar een groter pand. Kleinschaligheid staat daarbij nog steeds voorop maar dan wel met vijftig varkens per week in plaats van twintig.