Kernramppillen in september naar Zeeland

© OZ

Zeeland risicogebied

OOST-SOUBURG - Eerst kregen alleen mensen die in een straal van tien tot vijfentwintig kilometer rond een kerncentrale wonen jodiumpillen. Dat is nu uitgebreid tot honderd kilometer. Dat betekent dat heel Zeeland nu in het risicogebied valt. 

Zwanger

Wie minder dan 20 kilometer van een centrale woont, komt tot zijn veertigste in aanmerking voor de jodiumpillen. Van deze groep heeft het merendeel al tabletten gekregen. Zwangere vrouwen, van wie het ongeboren kind ook gevaar loopt bij een nucleaire ramp, kunnen de tabletten van de arts of verloskundige krijgen, liet het ministerie van Volksgezondheid vrijdag weten.

Gevarenzone

De nieuwe zones zijn getrokken rond de kerncentrales in Borssele, Doel, Tihange (beide in België) en Emsland (Duitsland). Bijna heel Oost- en Zuid-Nederland valt in de gevarenzone.
Verzadigen
Jodiumtabletten verzadigen het lichaam met ongevaarlijk jodium. De schildklier sluit zich na inname van een tablet af, waardoor er geen radioactief jodium meer wordt opgenomen. Jodiumtabletten beschermen vooral jongeren; bij ouderen is de kans op schildklierkanker door radioactieve straling kleiner.