Nabestaanden geweldslachtoffers bij elkaar in Kwadendamme (video)

Nabestaanden geweldslachtoffers bij elkaar in Kwadendamme (video)
Nabestaanden geweldslachtoffers bij elkaar in Kwadendamme (video) © OZ
Lotgenotenbijeenkomst-ZNO170422DI

Praten belangrijk

KWADENDAMME - "Het is heel belangrijk om er over te praten", vindt organisator Maaike Paardekooper. Zij is bestuurslid van de Landelijke Organisatie voor Nabestaanden van Geweldslachtoffers (LOvNG) en verloor haar man in 2001 bij een overval op zijn benzinepomp in Goes. "Als je het deelt maak je de pijn dunner".
Weinig Zeeuwen
Tijdens de bijeenkomst in Kwadendamme konden nabestaanden hun verhaal kwijt aan elkaar en kregen ze advies van specialisten op het gebied van psychische hulp en schadevergoedingen. Het was voor de tweede keer dat er een dergelijke bijeenkomst werd georganiseerd in Zeeland. Toch waren er maar weinig Zeeuwen aanwezig. "Dat is de Zeeuwse volksaard", denkt Paardekooper. "Mensen willen anderen er niet mee belasten. Maar als je het niet deelt dan kom je niet verder met het verwerkingsproces."
Voelen wat je voelt
Daarom roept Paardenkooper Zeeuwse nabestaanden van geweldslachtoffers op om te komen praten met lotgenoten. "Als je met lotgenoten spreekt heb je soms maar een half woord nodig. Iedereen weet precies wat je bedoelt. Dat helpt je vooruit. Je vindt hier begrip en je verdriet wordt erkend. Je mag hier voelen wat je voelt. Ook al is het vijf, tien of twintig jaar geleden dat je geliefde is vermoord. Dat is heel normaal."