Van der Lijke laat zich zien in Luik-Bastenaken-Luik

Van der Lijke laat zich zien in Luik-Bastenaken-Luik
Van der Lijke laat zich zien in Luik-Bastenaken-Luik © Roompot-Nederlandse Loterij
Nick van der Lijke
Nick van der Lijke © Orange Pictures
LUIK - Veel ontsnappingen
In de beginfase van Luik-Bastenaken-Luik probeerden verschillende renners mee te komen in de ontsnapping van de dag. Van der Lijke wist op het juiste moment mee te springen en gaf de koers daarmee kleur. De maximale voorsprong van de acht vooraan was bijna veertien minuten. De vlucht hield dus geen stand. De wedstrijd werd gewonnen door favoriet Alejandro Valverde. 

Lees hieronder het liveblog van vanmiddag over de verrichtingen van Nick van der Lijke in Luik-Bastenaken-Luik:

— Roompot NL Loterij (@TeamRoompot)
">
foto: Orange Pictures
Van der Lijke teruggepakt
De vluchtpoging van Nick van der Lijke zit er op. Hij heeft zich 220 kilometer lang laten zien in de kopgroep van Luik-Bastenaken-Luik. 
Ook Rossetto rijdt weg
Van der Lijke moet ook Rossetto laten gaan en lijkt er door heen te zitten. Niet gek na zo'n 215 kilometer in de kopgroep. 
Perez demareert 
De Fransman Perez is weggesprongen uit de kopgroep. Hij is nu alleen koploper. Van der Lijke heeft 25 seconden achterstand. Het peloton volgt op 3.30'. De Nieuw-Zeelander Gate is opgeslokt door het peloton.
Redoute
De kopgroep is begonnen aan de beklimming van de Redoute. Kan Van der Lijke ook op dit zware stuk stand houden bij de zeven vooraan? 
Ploeg droomt al
De ploeg van Nick van der Lijke, Roompot-Nederlandse loterij, droomt al van een verassende zege voor Nick van der Lijke.

— Roompot NL Loterij (@TeamRoompot)
">
Sterke Van der Lijke
Van der Lijke blijft ijzersterk koersen, maar kan niet voorkomen dat de voorsprong verder terug loopt. De zeven vooraan hebben nog zeven minuten en er moet nog zestig kilometer gereden worden.  
Peloton brandt los
Er wordt aangevallen in het peloton en daardoor gaat de snelheid omhoog. Dit heeft gevolgen voor de voorsprong van de kopgroep. Van der Lijke en zijn medevluchters hebben nu nog acht minuten en dus is er al bijna zes minuten van de oorspronkelijke achterstand dichtgereden door het peloton. 

— Johnny Hoogerland (@zeeuwseleeuw)
">
Debesay haakt af
De Eritreeër Mekseb Debesay kan het tempo van de kopgroep niet meer volgen. Die bestaat nu uit zeven man. Van der Lijke en de zes anderen hebben nog ruim tien minuten voorsprong op 90 kilometer van de meet.  

Weinig spektakel

Met nog 120 kilometer te rijden is er nog altijd weinig spektakel in de koers. De acht vooraan hebben nog twaalf minuten voorsprong over op het kabbelende peloton. 

— Roompot NL Loterij (@TeamRoompot)
">
Groter en groter
Pardini heeft nog niet aan kunnen sluiten bij Van der Lijke en zijn medevluchters. De kopgroep ziet het verschil met het peloton doorgroeien naar 13.30'. 

— Catherine's SV (@CatherinesSV)
">
Tien minuten
Op weg naar de eerste klim van de dag is de voorsprong opgelopen naar tien minuten. De acht vooraan krijgen waarschijnlijk snel gezelschap van Olivier Pardini, die de oversteek maakt vanuit het peloton. 
Voorsprong groeit snel
De acht krijgen de ruimte van het peloton en de voorsprong groeit snel. Na iets meer dan 30 kilometer is de voorsprong al opgelopen naar acht minuten.

— Roompot NL Loterij (@TeamRoompot)
">
Ontsnapping Van der Lijke
Na een kleine twintig kilometer gaat Van der Lijke er met zeven anderen vandoor. De renner van Roompot-Oranje Peloton is de enige Nederlander. De anderen zijn de Portugees Tiago Machado (Katoesja), de Fransen Fabien Grellier (Direct Energie), Anthony Perez en Stéphane Rossetto (beiden Cofidis), Bart De Clercq uit België (Lotto Soudal), Mekseb Debesay uit Eritrea (Dimension Data) en de Nieuw-Zeelander Aaron Gate (Aqua Blue Sport).