Ziekenhuis ADRZ kan na jaren weer investeren

Ziekenhuis ADRZ kan na jaren weer investeren
Ziekenhuis ADRZ kan na jaren weer investeren © Omroep Zeeland
Ziekenhuis ADRZ maakt 8,2 miljoen euro winst over 2016
Ziekenhuis ADRZ maakt 8,2 miljoen euro winst over 2016 © Omroep Zeeland
GOES - Betere afspraken  
De jaarcijfers zijn voor het tweede jaar op rij positief. De winst over 2016 van 8,2 miljoen (in 2015 1,9 miljoen euro) is het gevolg van gunstiger tariefafspraken met de zorgverzekeraars. De vergoedingen voor medische behandelingen zijn hoger.

Vast jaarbudget

Het ziekenhuis heeft daarnaast ook met de zorgverzekeraars een jaarbudget kunnen afspreken. Dat betekent dat extra uitgevoerde behandelingen, boven het aantal met de zorgverzekeraars afgesproken behandelingen, uit dat jaarbudget komen en niet voor rekening zijn van het ziekenhuis zelf. Het vaste jaarbudget geeft nu meer ruimte voor broodnodige investeringen.

Bezuinigingen doorgevoerd

Tegelijk heeft het ADRZ flinke bezuinigingen doorgevoerd. Zo heeft het ziekenhuis in 2016 2,2 miljoen weten te besparen op medicijnen. Voor dure medicijnen zijn goedkopere merken gevonden. Ook zijn de poliklinieken gereorganiseerd en is er bespaard op het inhuren van externe deskundigen. 
© OZ

Investeren is weer mogelijk

Afgelopen jaar konden er door de betere tariefafspraken met de zorgverzekeraars al eerste investeringen worden gedaan. Zo is er in de verbouwing in de lokatie Vlissingen geïnvesteerd en in een nieuwe entree in de lokatie Goes.Komend jaar wil het ziekenhuis een nieuwe geboortecentrum realiseren, een nieuwe Centrale Sterilisatie Afdeling voor het steriel maken van medische instrumenten en een nieuw Ziekenhuis Informatiesysteem invoeren. 

Knopen doorhakken

Brandenburg wordt door het ziekenhuispersoneel gewaardeerd voor haar succesvolle maatregelen. Stond het ziekenhuis een paar jaar gelden nog op de rand van faillisement, Brandenburg heeft het ziekenhuis in twee jaar tijd financieel gezond gemaakt. 

Verbouwing

Zij hakte sinds haar aantreden in december 2014 belangrijke knopen door. Zo besloot ze geen nieuw ziekenhuis te bouwen op Walcheren, maar tot een verbouwing van het oude ziekenhuis in Vlissingen.

Nieuw nucleair centrum

Voor het ziekenhuis in Goes ging ze in zee met technologiebedrijf Siemens, die zorgde voor een nieuw nucleair centrum (10 miljoen) en een OK-complex (14 miljoen euro). Als klap op de vuurpijl is het ziekenhuis ondergebracht als holding onder het Erasmus Medisch Centrum. 

Goede cijfers vasthouden

Ook de komende jaren wil het ADRZ de goede lijn vasthouden. "We blijven de hand op de knip houden, zodat het ook in de toekomst goed blijft gaan. We hopen ook dit jaar een goed financieel resultaat te halen." Brandenburg streeft voor 2017 naar een winst van zes miljoen euro.