'Lugubere' Franse soldaat zegt: adieu

'Lugubere' Franse soldaat zegt: adieu
'Lugubere' Franse soldaat zegt: adieu © Politieteam Walcheren
Boswachter Karel Leeftink bij uitijkpunt Ritthem
Boswachter Karel Leeftink bij uitijkpunt Ritthem © Omroep Zeeland
ITEM Kartonnen soldaat

In opdracht van Napoleon

RITTHEM - De soldaat stond tussen het voormalig fort Zoutman en fort Rammekens in. Fort Zoutman werd gebouwd in opdracht van Napoleon om de kust tegen mogelijke Engelse invallen te beschermen. Ook fort Rammekens werd daarvoor gebruikt.

Uitkijkpunt

De soldaat stond precies tussen die twee forten in, op een plek waar je hem goed kon zien vanuit het uitkijkpunt op de plek van fort Zoutman dat onlangs werd geopend. Volgens Leeftink was de soldaat dan ook een grappig bedoelde verwijzing naar die geschiedenis.
Franse soldaat gezien vanaf uiktijkpunt
Franse soldaat gezien vanaf uiktijkpunt © Omroep Zeeland

Luguber tafereel

Maar nu staat de soldaat er niet meer. De politie heeft hem weggehaald omdat voorbijgangers een luguber tafereel dachten te zien. In het donker leek het namelijk alsof iemand die zich aan een tak had opgehangen. Door de donkere laarzen van de soldaat, leek het net alsof zijn benen in het luchtledige bungelden.

'Niet onze bedoeling'

Leeftink betreurt het dat die indruk is gewekt. "Dat is natuurlijk niet onze bedoeling geweest. En we hebben het ook niet aan zien komen. Want overdag zie je duidelijk wat het is. Dat het er in het donker heel anders uit zou kunnen zien, hebben wij ons nooit gerealiseerd."
Luguber tafereel blijkt kartonnen soldaat
Luguber tafereel blijkt kartonnen soldaat © Politieteam Walcheren
'Op zoek naar oplossing'
Wat er nu met de soldaat gaat gebeuren is nog niet duidelijk. "Ik heb overleg gehad met de politie en met mensen uit de buurt en we gaan op zoek naar een oplossing. Want wij willen natuurlijk niemand angst aanjagen. De politie heeft in ieder geval gezegd dat het niet verstandig is om hem terug te zetten", aldus Leeftink.

Positieve kant

Aan de andere kant zit er aan de ophef die over de soldaat is ontstaan volgens Lieftink ook een positieve kant. "Hierdoor is de geschiedenis van fort Zoutman nog maar eens onder de aandacht gebracht. En dat was nou precies wat we voor ogen hadden met het plaatsen van deze soldaat."