Lintjesregen: precies honderd lintjes in Zeeland (video)

Lintjesregen: precies honderd lintjes in Zeeland (video)
Lintjesregen: precies honderd lintjes in Zeeland (video) © Mark Rijk | Omroep Zeeland
Lintjesregen: precies honderd lintjes in Zeeland

Landelijk record

OOST-SOUBURG - De gebroeders Van Belzen werden allebei Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het Vlissingse gezin waar ze uit komen telt nu vier lintjes, een landelijk record volgens de Kanselarij der Nederlandse Orden.

Ridders

Twaalf van de honderd onderscheidingen zijn van een iets hogere rang, namelijk Ridders in de Orde van Oranje-Nassau. Een van die kersverse ridders is Meerten Dallinga in Sluiskil, actief in het dorpsleven en ook drijvende kracht achter de (grote) biljartkampioenschappen in zijn dorp. Opvallend is het grote aantal ridders in de gemeente Goes: dit jaar zes ridders erbij. 
Kaart
Na drie jaar helemaal niets op Noord-Beveland, zijn daar dit jaar twee lintjes op te spelden. Klik op onderstaande kaart voor de namen en de verdiensten van de gedecoreerden. 

Alle lintjes van Koningsdag 2017 in Zeeland op de kaart

Oosten
Als je de ambitie hebt om ridder te worden moet je zeker niet in het oosten van Zeeland gaan wonen, blijkt ook dit jaar weer. Op Tholen is het negen jaar geleden, in Reimerswaal tien jaar en in Hulst zelfs elf jaar geleden geleden dat iemand de hogere onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje-Nassau kreeg opgespeld. Ook dit jaar is er in deze gemeenten voor niet één inwoner zo'n riddermedaille weggelegd.

Topgemeente

Maar als je al tevreden bent met een gewoon lintje kun je nog steeds het beste in Kapelle gaan wonen. Dit jaar is Kapelle niet de Zeeuwse topgemeente, met 'slechts' vijf koninklijke onderscheidingen is Kapelle goed voor de derde plaats, maar qua langjarig gemiddelde is de positie van Kapelle onaantastbaar. De gemeente voerde de afgelopen jaren telkens de lijst aan.

Veere best bedeelde gemeente

Dit jaar is Veere is de best bedeelde gemeente, met elf lintjes in totaal. In verhouding tot het aantal inwoners zijn dat er vijf per 10.000. Op Schouwen-Duiveland zijn er 16 uitgereikt, wat uitkomt 4,7 lintjes per 10.000 inwoners. Ook Terneuzen telt zestien lintjes, maar omdat deze gemeente veel groter is, komt hij niet zo hoog op de de ranglijst. 
Volledige lijst
Dit is de volledige lijst van de provincie Zeeland van alle lintjes ter gelegenheid van Koningsdag 2017.

Volledige lijst van gedecoreerden in Zeeland

Kerk

Sinds 1996 worden koninklijke onderscheidingen alleen nog maar uitgereikt voor verdiensten buiten het normale, betaalde werk om. In Zeeland is het aandeel van mensen die vrijwilligerswerk doen voor de kerk of in het kerkkoor het grootst: 39 van de honderd lintjes gaan dit jaar naar kerkvrijwilligers. Dat was vier jaar geleden nog 36 procent.

Zorg

Ook zorgvrijwilligers vormen een groot aandeel: 23 medailles zijn er voor mensen die langdurig mantelzorg verlenen of vrijwilliger zijn in een ouderenzorginstelling. Tien Zeeuwen kregen dit jaar een onderscheiding voor hun inzet in de voetbalclub en nog eens acht voor hun werk in dorpsverenigingen.