Negentig zeilboten liggen klaar in Vlissingen voor tocht naar Chatham

Negentig zeilboten liggen klaar in Vlissingen voor tocht naar Chatham
Negentig zeilboten liggen klaar in Vlissingen voor tocht naar Chatham © Omroep Zeeland
Zeilers maken zich klaar voor herdenking Slag bij Chatham
"De Engelse nederlaag wordt dit jaar in Chatham groots 'gevierd' en het leek de Nederlandse zeilers leuk om daaraan mee te doen", vertelt Bart de Bakker van de Vereniging van Kustzeilers. "We houden van zeilen, en we hopen dat hierdoor ook meer aandacht komt voor het zeezeilen." 

Trots

Voor de Zeeuwse zeilers, waaronder Hans Robbers, David Robbers en Ferry Kramer, is de tocht extra speciaal. "We komen zelf uit de stad van Michiel de Ruyter; mijn zoon David is zelfs tegenover zijn geboortehuis geboren. Dat maakt het wel bijzonder", vertelt kapitein Hans Robbers. Omdat het zo bijzonder is voor de Zeeuwen, wappert in de mast zowel de Zeeuwse als de Vlissingse vlag. "Wij zijn erg trots dat we mee mogen varen", aldus Kramer.
Hans Robbers (links), David Robbers (midden) en Ferry Kramer
Hans Robbers (links), David Robbers (midden) en Ferry Kramer © Omroep Zeeland

Michiel de Ruyter

In 1667 voer de vloot van Michiel de Ruyter midden in de nacht door een ketting die de Medway afsloot. at is een zijrivier van de Theems. Bij Chatham liet hij meerdere Britse oorlogsschepen zinken. Ook enterden de Nederlanders de HMS Royal Charles, de trots en het vlaggenschip van de Engelse vloot, en namen die mee naar Nederland. Met die slag bij Chatham werd de oorlog tussen Nederland en Engeland beëindigd.