'Nieuwe burgemeester moet bevolking verbinden' (video)

'Nieuwe burgemeester moet bevolking verbinden' (video)
'Nieuwe burgemeester moet bevolking verbinden' (video) © OZ
Burgemeester Reimerswaal

Verbinden

RILLAND - De gemeenteraad ziet de ideale burgemeester in een persoon die kan verbinden. In de vacature wordt Reimerswaal omschreven als een gemeente waarin mensen met verschillende achtergronden en nationaliteiten bij elkaar leven. De burgemeester moet zich daartussen thuis voelen.

Voor alle burgers

Bij de supermarkt in Rilland zijn de mensen eensgezind: "Hij moet er zijn voor alle burgers", reageert een vrouw. "Iemand die middenin de samenleving staat", zegt een ander. Ze refereert aan Jacob Jobse die in de jaren vijftig en zestig burgemeester was van de gemeente Rilland-Bath. "Die liep altijd op straat om de boel in de gaten te houden. Dat was een fijne burgemeester."

Vrouw

"Het zou leuk zijn als het eens een vrouwelijke burgemeester wordt," is de reactie van een Vlaamse inwoonster van Rilland. Voor een ander maakt het niet zoveel uit: "Als de taken maar goed uitgevoerd worden." Er is ook een voorbijganger die het allemaal niets kan schelen: "Je hebt toch niks aan die lui", is zijn droge commentaar.

Verdeeld

Reimerswaal is op zoek naar een nieuwe burgemeester nadat Jan Huisman vorig jaar met pensioen ging. Toen de gemeenteraad verdeeld bleek, werd Piet Zoon als waarnemer aangesteld. Hij had de taak om de gemeenteraad weer op één lijn te krijgen.