Grote Kerk moet van Veere een echte cultuurstad maken (video)

Grote Kerk moet van Veere een echte cultuurstad maken (video)
Grote Kerk moet van Veere een echte cultuurstad maken (video) © Wikimedia Commons
© Omroep Zeeland

NMO

VEERE - Het is de bedoeling dat de kerk in het najaar wordt aangepast en verbouwd. Met de verbouwing van de Grote Kerk in Veere is in totaal een bedrag van anderhalf miljoen euro gemoeid. De huidige eigenaar Nationale Monumentenorganisatie (NMo) steekt er dit jaar drie ton in en zal de rest in de loop van de komende jaren bijdragen voor de verbouwing. 
Hoogstaande cultuur
De gemeente Veere laat onderzoeken of de Grote Kerk een 'podium voor hoogstaande cultuur' kan worden met zo'n 60.000 bezoekers per jaar. Bureau XPEX, onder meer verantwoordelijk voor de Hermitage en de Nieuwe Kerk in Amsterdam, heeft een driejarenplan gemaakt voor de kerk. Het bureau verwacht dat Veere een echte cultuurstad kan worden door bijvoorbeeld grote voorstellingen, zoals ballet, naar de Grote Kerk te halen. 
Jaarexploitatie
Met die jaarexploitatie van de Grote Kerk is een bedrag van een miljoen euro gemoeid. De helft daarvan moet komen uit inkomsten van de bezoekers. Fondsen moeten 350.000 euro opleveren en de gemeente Veere zal samen met de provincie nog 150.00 euro moeten bijdragen. 
bijeenkomst grote kerk

Kritisch

De aanwezige bewoners van het stadje Veere waren verdeeld over het plan. Sommigen vreesden de overlast van alle extra bezoekers die bij voorstellingen worden verwacht. "Ik zit niet te wachten op nog meer verkeer langs mijn huis," zei een mevrouw. "Ik krijg nu al regelmatig bussen met toeristen die langs rijden."

Wintermaanden

Ook de mogelijke aantasting van de rust in de wintermaanden zorgde voor onrust. "Zoals het nu is zou ik het graag houden," zei een meneer.
Verbouwen
De Grote Kerk blijft deze zomer gewoon toegankelijk, met concerten en evenementen. Muziek Podium Zeeland vertrekt wel per 1 september uit de kerk. De nieuwe programmering in de Grote Kerk zou begin volgend jaar van start moeten gaan.