Kathrin Ginsberg kwartiermaker Grote Kerk Veere

© Wikimedia Commons
GAPINGE - Cultuurtempel
Het is de bedoeling dat de Grote Kerk in Veere de Zeeuwse cultuurtempel wordt, met een landelijke uitstraling. Ginsberg is directeur van het Centrum Beeldende Kunst Zeeland. Zij gaat alvast aan het werk om het project Grote Kerk mogelijk te maken. Zo gaat ze fondsen benaderen en praten met mensen uit de toeristische sector, die belang kunnen hebben bij het plan. Het gemeentebestuur van Veere wil van de kerk hét nieuwe cultuurpodium en festivalhuis van Zeeland maken. 
Hoogstaande cultuur
De gemeente Veere laat onderzoeken of de Grote Kerk een 'podium voor hoogstaande cultuur' kan worden met zo'n 60.000 bezoekers per jaar. Bureau XPEX, onder meer betrokken bij de Hermitage en de Nieuwe Kerk in Amsterdam, heeft een plan gemaakt voor de kerk. Het bureau verwacht dat Veere een echte cultuurstad kan worden door bijvoorbeeld grote voorstellingen, zoals ballet, naar de Grote Kerk te halen.
Verbouwen
Het is de bedoeling dat de kerk in het najaar wordt aangepast en verbouwd. De Grote Kerk blijft deze zomer gewoon toegankelijk, met concerten en evenementen. Muziek Podium Zeeland vertrekt wel per 1 september uit de kerk. De nieuwe programmering in de Grote Kerk zou begin volgend jaar van start moeten gaan. Op 16 mei presenteert bureau XPEX het definitieve plan voor de Grote Kerk. In juni neemt de gemeenteraad Veere een besluit.