'Er was niets, we kwamen aanrijden door de modder' (video)

'Er was niets, we kwamen aanrijden door de modder' (video)
'Er was niets, we kwamen aanrijden door de modder' (video) © OZ
WarmCo winstkansen 1

Modder

WESTDORPE - WarmCo2 pompt restwarmte en CO2 van kunstmest-productent Yara in de kassen op de Axelse Vlakte bij Westdorpe. Daardoor kunnen tuinders besparen op hun energieverbruik. De eerste tuinders kwamen  in 2010. Ruud Suykerbuyk kan zich dat nog goed herinneren. "We hebben alles opgebouwd. Er was hier in het begin helemaal niets, zelfs geen wegen. We kwamen door de modder aanrijden."
Noodleningen
Na dat eerste beginjaar kwam het WarmCo2-project in de problemen. Door de crisis verhuisden maar weinig tuiners naar de Axelse Vlakte.Ruud Suykerbuyk: "Het was de bedoeling dat de Axele Vlakte snel vol zou worden gebouwd, maar dat gebeurde niet. Je zag dat het leeg bleef." Noodleningen van moederbedrijf Zeeland Seaports moesten het project overeind houden. 
Beter
Nu de crisis voorbij is, ziet Suykerbuyk dat het beter gaat met de kassen op de Axelse Vlakte. In 2016 ging het aantal kassen van 50 naar 97 hectare. In totaal is er 150 hectare voor kassen beschikbaar. "Dat er nu meer kassen bij zijn gekomen en nog gaan komen, is leuk voor de bedrijven die er al zitten en ook goed voor het gebied."