Belgendag zorgt voor drukte in Zeeuws-Vlaanderen (video)

Dag van de arbeid internet 1

Extra personeel

HULST - De supermarkt van Ivo Mattheeuws in Hulst heeft op zo'n Belgendag dertig tot veertig procent meer klanten dan op een normale maandag. Hij vergelijkt deze dag met een goede drukke zaterdag. "Normaal is het op maandag rustig, maar vandaag heb ik extra werknemers ingeroosterd. Laat de Belgen maar komen!"

Meer omzet

Hoeveel Belgen precies de grens oversteken is niet bekend, dat hangt ook af van het weer. De supermarkteigenaar in Hulst gokt op zo'n negenhonderd Belgen extra in zijn winkel, naast de andere normale klanten. Een andere Zeeuws-Vlaamse supermarkt gaat uit van 8.000 euro meer omzet.

Overal druk

Niet alleen in Hulst is het druk. Ook andere winkelgebieden in Zeeuws-Vlaanderen profiteren van de vrije dag van de Belgen. Verschillende winkels in Axel zetten extra personeel in, de plaatselijke supermarkt in Koewacht draait ook met een extra werknemer en in Sluis gaat het overdekte recreatiecentrum Toversluis speciaal op maandag open. Normaal is maandag een sluitingsdag. 
Drukte in de supermarkt tijdens de Dag van de Arbeid
Drukte in de supermarkt tijdens de Dag van de Arbeid © Omroep Zeeland
Dag van de Arbeid
De Dag van de Arbeid is een feestdag van de socialistische, communistische en anarchistische arbeidersbeweging en wordt in meerdere landen in de wereld gevierd. Op deze dag wordt onder meer stilgestaan bij de invoering van de achturige werkdag. 
Belgendagen
In Zeeuws-Vlaanderen zijn ze inmiddels goed ingespeeld op de vrije dagen van de Belgen. De Dag van de Arbeid is de eerste Belgendag van het jaar. Op 21 juli volgt nog de Nationale feestdag van België, op 15 augustus is het OLV Hemelvaart en in november volgen Allerheiligen en Wapenstilstand.