Ferdinands vragenuurtje: Trein, Kindertelefoon en schillenboer

Ferdinands vragenuurtje: Trein, Kindertelefoon en schillenboer
Ferdinands vragenuurtje: Trein, Kindertelefoon en schillenboer © Omroep Zeeland
Ferdinands vragenuurtje

Verbinding

OOST-SOUBURG - Ook deze maand kwamen er weer stapels vragen binnen op onze redactie. En op geheel ondemocratische wijze stelt Omroep Zeeland iedere maand een top drie samen uit die schriftelijke vragen. En de vragen van alle medaillewinnaars in april hadden op één of andere manier te maken met verbinding.

GroenLinks wint brons

Zo was de verbinding op het spoor in het weekend van 8 en 9 april niet je van het. Er waren werkzaamheden en treinreizigers werden met bussen vervoerd. Maar dat liep uit op chaos. Veel mensen moesten staan in de bus, waar bovendien meestal geen wc aan boord was. Onacceptabel voor de Statenfractie van GroenLinks die er vragen over stelde aan het provinciebestuur.

CDA krijgt zilver

Het CDA zocht de betekenis van het woord verbinding in een heel andere hoek. Want het is nog maar de vraag hoe lang kinderen verbinding kunnen krijgen met de Kindertelefoon. Het CDA dringt er bij alle Zeeuwse gemeentebesturen op aan om voor 1 juni afspraken te maken over de betaling van deze hulplijn voor kinderen met problemen.

Ontslagen

Dit jaar krijgt de Kindertelefoon geen geld meer van de Rijksoverheid, maar moeten er met alle 388 gemeenten afzonderlijk afspraken worden gemaakt over geld. In april werd bekend dat de Kindertelefoon mensen moet ontslaan als er op 1 juni geen duidelijkheid is over de financiering. Dat kan gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van Kindertelefoon. Daarom is het CDA in actie gekomen en dat levert de partij deze maand een zilveren medaille op.
Lilian Janse wil schillenboer terug
Lilian Janse wil schillenboer terug © OZ
Het goud gaat naar de SGP
Het goud gaat naar Lilian Janse van de SGP in Vlissingen. Zij wil dat de schillenboer weer terugkomt. Met de komst van ondergrondse afvalcontainers hoeven Vlissingers hun gft-afval niet meer te scheiden. De terugkeer van de schillenboer is volgens Janse niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de Vlissingers.
Belasting omlaag
"Als de gemeente het afval niet gescheiden aanbiedt, is het duur om te verwerken en dat kost dus veel geld", zegt Janse. "Stel je voor dat de schillenboer op grote schaal terugkomt, dan is de gemeente minder geld kwijt aan het verwerken van afval. En dan zou voor alle inwoners van Vlissingen de afvalstoffenheffing naar beneden kunnen."
Contacten
De terugkeer van de schillenboer kan er volgens Janse ook voor zorgen dat mensen met een uitkering aan de slag kunnen. En als zo'n schillenboer bij mensen aan de deur komt, heb je ook gelijk de kans om een praatje te maken. Dat is volgens het Vlissingse SGP-raadslid goed voor de contacten in de buurt.
Cees Freeke
Cees Freeke © OZ
Dat kan beter!
We volgen de politiek ook met een kritische blik. En die bleef deze maand steken op schriftelijke vragen van raadslid Cees Freeke van 55terneuzen. Freeke maakt zich er druk over dat een verkiezingsbord in zijn stad voor de helft achter bomen staat. Zelf vindt ie het briljante vragen, omdat hij zo lekker op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Maar beste Cees, zijn er echt geen belangrijker zaken in Terneuzen om je druk over te maken? Daarom zeggen wij van Omroep Zeeland: Dat kan beter!