Zeeland wordt wakker: Koningsdag, oranje en fris

Zeeland wordt wakker: Koningsdag, oranje en fris
Zeeland wordt wakker: Koningsdag, oranje en fris © Omroep Zeeland
Kroegenganzenbord in Vlissingen tijdens Koningsdag
Kroegenganzenbord in Vlissingen tijdens Koningsdag © Cindy de Bree | Verzeeuwigd

Feest

OOST-SOUBURG - Ook dit jaar hebben de Oranjeverenigingen in Zeeland hun best gedaan om een mooi programma neer te zetten. Wij hebben negen bijzondere activiteiten voor je op een rij gezet.

Lees verder: 
Wat te doen op Koningsdag? Negen opvallende activiteiten op een rij 
© Omroep Zeeland / Ria Brasser

Vlaginstructie

Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag, wel is er een vlaginstructie voor vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Deze instructie kan kan als richtlijn worden gezien. Zoals vlaggen tussen zonsopgang en zonsondergang en alleen met een wimpel op Koningsdag en de verjaardagen van Koningin Maxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje. 
© Mark Rijk | Omroep Zeeland

Lintjesregen

De dag voor Koningsdag worden traditioneel lintjes uitgereikt aan Zeeuwen die zich 'verdienstelijk' hebben gemaakt. Honderd Zeeuwen zijn woensdag - vaak met een smoes - naar het gemeentehuis gelokt, of anders kwam de burgemeester bij hen langs. 
© Omroep Zeeland

Weer

In de ochtend nog enkele buien voor. Hagel en een vlok natte sneeuw zijn hierbij niet uitgesloten. Wie ’s ochtends vroeg naar een van de vele vrijmarkten gaat om spullen te kopen of te verkopen moet dus rekening houden met nattigheid. In de loop van de ochtend neemt de kans op buien af en in de middag is het zelfs overwegend droog. De zon is veelvuldig te zien en het wordt circa 10 graden.