Asielzoekerscentra in Goes en Middelburg blijven open

© Omroep Zeeland

Spreiding

OOST-SOUBURG - In het azc van Goes is plaats voor 302 asielzoekers. In Middelburg zijn 340 opvangplaatsen. Dat de Zeeuwse centra open blijven heeft onder meer te maken met een evenredige spreiding van locaties over het land. Dit bevordert volgens het COA ook de integratie van asielzoekers.

Capaciteit

De totale capaciteit voor de centrale opvang van asielzoekers wordt dit jaar teruggebracht van 48.700 naar 31.000 opvangplaatsen eind van dit jaar. Er blijven 61 opvanglocaties open en 45 locaties gaan sluiten of zijn al gesloten. Ook wordt de opvangcapaciteit van achttien bestaande locaties teruggebracht. Het COA heeft de betrokken gemeenten en de medewerkers vandaag geïnformeerd.

22.800 asielzoekers

Volgens het COA verblijven op dit moment 22.800 asielzoekers in Nederland. De capaciteit kan daarom worden teruggeschroefd. In de asielinstroom zitten vooral nareizigers en mensen die niet langer gebruik maken van de opvang tijdens het doorlopen van de asielprocedure. Veel vreemdelingen moeten weer weg uit Nederland omdat zij geen recht hebben op een verblijfsvergunning, zegt het COA.

Reservecapaciteit

Het COA verwacht dat het aantal asielzoekers in de centra nog verder afneemt. Wel wil het COA voldoende reservecapaciteit houden, voor het geval dat de asielinstroom weer groeit.