Tot maandagochtend geen treinen door aanrijding bij Wouw (video)

Trein-ontspoord-ZNO170428CQ

Bult

WOUW - De trein reed richting Roosendaal toen het ongeluk gebeurde. In de trein zaten op dat moment van het ongeluk zo'n honderd passagiers, maar niemand van hen raakte gewond. Wel raakte een conducteur lichtgewond. Hij had volgens ProRail-woordvoerder Coen van Kranenburg een bult op zijn hoofd.
Trein ontspoord na aanrijding met dieplader bij Wouw
Trein ontspoord na aanrijding met dieplader bij Wouw © Christian Traets/SQ Vision
ITEM trein ontspoord Prorail

Ongedeerd

De dieplader stond stil op de bewaakte overweg aan de Plantagebaan in Wouw. Waarom de vrachtwagen met oplegger daar stilstond is nog niet bekend. De chauffeur van de vrachtwagen kon op tijd wegkomen en is ongedeerd, meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.
Ontspoorde trein op spoorovergang bij Wouw
Ontspoorde trein op spoorovergang bij Wouw © Christian Traets/SQ Vision
ITEM trein ontspoord Wouw
Geen treinen 
Vanwege het ongeluk rijden er voorlopig geen treinen rijden tussen Bergen op Zoom en Roosendaal. De NS heeft bussen ingezet. De verwachting is dat dit tot maandagochtend 5.00 uur zo blijft.

Onderzoek

De trein en het spoor raakten door het ongeluk zwaar beschadigd. Maar voordat de schade in kaart gebracht kon worden, moest eerst het onderzoek door politie, ProRail en de Inspectie Leefomgeving en Transport afgerond worden.

— ProRail (@ProRail)
">

Heen en weer

Op het Zeeuwse deel van het spoor rijden wel treinen heen en weer tussen Vlissingen en Bergen op Zoom. Volgens de NS rijden die treinen gewoon volgens de reguliere dienstregeling. Treinreizigers die Zeeland in of uit willen reizen moeten rekening met een half uur extra reistijd.
Niet zonder vertraging
Wanneer de treinen zaterdag inderdaad weer gaan rijden tussen Bergen op Zoom en Roosendaal is daarmee de treinreis door Zeeland nog niet zonder vertraging. Zaterdag rijden er namelijk geen treinen tussen Bergen op Zoom en Goes vanwege geplande werkzaamheden.

— Remi Mesu (@RemiMesu)
">
ITEM geen treinen

Bussen

Alleen het voorste deel van de trein is ontspoord, het achterste deel staat nog wel op het spoor. De honderd passagiers die in de trein zaten zijn na het ongeluk naar het achterste, niet-ontspoorde treinstel gegaan. Daarna zijn ze met bussen opgehaald en verder vervoerd. 

Tweede ongeluk

Het is het tweede ongeluk met groot materiaal op een spoorwegovergang binnen één week. Afgelopen maandag botste een trein op een graafmachine bij Deurne. Pier Eringa, president-directeur ProRail, heeft laten weten geschrokken te zijn en samen met de wegbeheerders te willen onderzoeken hoe we dit soort incidenten kunnen voorkomen.

Extra maatregelen

Pier Eringa wil samen met de wegbeheerders onderzoeken hoe we dit soort incidenten kunnen voorkomen. "Ongelukken zijn altijd mogelijk, maar als zoiets twee keer in een week gebeurt, kan je niet meer spreken van een incident. Je kan je afvragen of we niet met extra maatregelen moeten komen, samen met de wegbeheerders.”