Zeeuwse wandtapijten komen nu veel meer tot leven (video)

Zeeuwse wandtapijten komen nu veel meer tot leven (video)
Zeeuwse wandtapijten komen nu veel meer tot leven (video) © oz
Zeeuws Museum verbouwing
MIDDELBURG - Weer een verbouwing?
Het Zeeuws Museum is eerder al zeven jaar lang dicht geweest voor een verbouwing, maar deze was minder ingrijpend. Alleen de derde verdieping was dit keer drie maanden dicht. Die is nu ingedeeld in vijf zalen met elk een ander thema, zoals de zee, en het land. "De collectiestukken samen vertellen het verhaal in zo'n zaal", zegt directeur Marjan Ruiter. "In de zaal over het land hebben we het bijvoorbeeld over de kleurstof meekrab, een kostbare textielverf."
Zeeuws Museum verbouwing quote meekrab

Vier jaar voorbereiding

De nieuwe, permanente tentoonstelling heet Dit is Zeeland. Er ging vier jaar aan voorbereiding aan vooraf. "Niet alleen om tot een goed ontwerp te komen. We hebben hiervoor ook stukken in bruikleen uit andere musea, dat kost tijd om die te regelen.", zegt Ruiter.

Wandtapijten beter verlicht

Er is een nieuw lichtplan gemaakt voor de beroemde zestiende-eeuwse wandtapijten, die de Zeeuwse zeeslagen verbeelden. "Je ziet hierdoor nu gezichten, bloemen, vlinders, dingen die je voorheen niet zag. Zo krijgen deze topstukken echt de aandacht die ze verdienen", aldus Ruiter.
De tentoonstelling wordt zaterdag 13 mei feestelijk geopend met allerlei optredens van artiesten, en de toegang is dan gratis.