ZRTI neemt maandag nieuw bestralingsapparaat in gebruik

ZRTI neemt maandag nieuw bestralingsapparaat in gebruik
ZRTI neemt maandag nieuw bestralingsapparaat in gebruik © ZRTI
© ZRTI

Intensief gebruik

VLISSINGEN - In het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut in Vlissingen staan drie bestralingsapparaten. Twee daarvan worden nu vervangen omdat de apparaten intensief worden gebruikt. "Omdat het om grote en complexe apparatuur gaat, neemt vervanging van een toestel enkele maanden in beslag", laat het ZRTI weten.

Kinderziektes

"De grootste uitdaging is altijd het moment dat het apparaat voor het eerst aangaat. Dan kom je er pas achter of er kinderziektes in zitten", zegt manager Dirk-Jan Westerhof van het ZRTI. "Op zo'n moment is het zaak om met de deskundigheid van onze eigen technici en die van de fabrikant de eventuele storingen zo snel mogelijk te verhelpen."

Sneller bestralen

De nieuwe toestellen kunnen sneller bestralen, waardoor de patiënt niet meer zo lang moet blijven stilliggen. Een patiënt mag niet bewegen, omdat alleen de zieke cellen moeten worden bestraald. Dat gaat om millimeterwerk. Een kortere behandeling maakt de kans op bewegen veel kleiner, waardoor goede cellen worden gespaard.

Tweede apparaat

In augustus starten de voorbereidingen om het tweede bestralingsapparaat te vervangen. In december moet dat apparaat gebruiksklaar zijn.