Dubbel pech voor treinreizigers: twee keer de bus in (video)

Dubbel pech voor treinreizigers: twee keer de bus in (video)
Dubbel pech voor treinreizigers: twee keer de bus in (video) © Omroep Zeeland
Bussen-ipv-treinen-ZNO170429YP

Vertraging

GOES - Vanwege het ongeluk tussen een trein en een dieplader gisteren bij Wouw rijden er tot maandag geen treinen tussen Bergen op Zoom er Roosendaal. Daar zijn bussen ingezet. Maar ook tussen Goes en Bergen op Zoom rijden er geen treinen vanwege geplande werkzaamheden. Totale vertraging op het traject Roosendaal-Goes: drie kwartier tot anderhalf uur.

Voordelen

Ook in andere delen van het land zijn werkzaamheden. Sommige treinreizigers zijn daarom uren langer onderweg en moeten gedurende hun reis meerdere bussen pakken. Niet iedereen was daar van tevoren van op de hoogte. 

Landschap

Maar er zijn ook reizigers die de voordelen van de situatie inzien. Zoals een vrouw uit Dinteloord, die vaker naar Zeeland reist. Zij heeft er bewust voor gekozen om niet de snelbus te pakken, die meteen doorrijdt. Die zat namelijk 'stampensvol'. In plaats daarvan pakt ze de stopbus, die alle tussenliggende plaatsen ook aandoet. "Dan kan ik nog meer genieten van het Zeeuwse landschap", lacht ze.

'Eigen schuld'

Ze vindt dat mensen die nog van niets weten vooral slecht voorbereid zijn. "Dat kan je toch allemaal opzoeken op internet tegenwoordig? Nee hoor, dat is toch echt hun eigen schuld."
Schade aan trein en spoor na aanrijding met dieplader in Wouw
Schade aan trein en spoor na aanrijding met dieplader in Wouw © Prorail

Ongedeerd

De trein reed vrijdag richting Roosendaal toen die op de spoorwegovergang bij Wouw tegen een een vrachtwagen met oplegger botste die daar om onbekende oorzaak stilstond. De chauffeur van de vrachtwagen kon maar net op tijd wegkomen en ook de passagiers bleven allemaal ongedeerd. Een conducteur raakte lichtgewond.

Zwaar beschadigd

De trein en het spoor raakten door het ongeluk zwaar beschadigd. Toen vrijdag de trein weer op het spoor was gezet en kon worden weggesleept, bleek dat de schade aan het spoor zelfs nog veel groter was dan gedacht.
Trein-ontspoord-ZNO170428CQ

Verbogen

Door het ongeluk en de daaropvolgende ontsporing zijn de rails verbogen. Er zijn 85 dwarsliggers kapot en de beveiligde overweginstallatie is zwaar beschadigd. De herstelwerkzaamheden duren nog het hele weekend. Pas maandagochtend rijden de eerste treinen naar verwachting weer over het spoor.

Opnieuw ingegoten

Ook de rails op de overweg moeten worden vervangen. Omdat het gaat om een speciale overweg die beter bestand is tegen zeer zware voertuigen, gaat het langer duren voordat de overweg weer klaar is voor gebruik. De rails moeten opnieuw worden ingegoten, waarna deze nog moeten uitharden.
Schade na de aanrijding van trein met dieplader in Wouw
Schade na de aanrijding van trein met dieplader in Wouw © Prorail
Veiligheidstesten
​Na de herstelwerkzaamheden, is er vervolgens nog tijd nodig voor het uitvoeren van veiligheidstesten. Pas als alles getest is en aantoonbaar naar behoren functioneert, is het veilig om de dienstregeling te hervatten. 
​​
Werkzaamheden
Tegelijkertijd zijn er dit weekend op meerdere trajecten werkzaamheden, waaronder het traject Goes - Bergen op Zoom, maar ook op het traject Breda - Roosendaal en Breda -Dordrecht rijden bijvoorbeeld bussen in plaats van treinen.​