Wie wil er nog op zondag voetballen? (video)

Wie wil er nog op zondag voetballen? (video)
Wie wil er nog op zondag voetballen? (video) © Omroep Zeeland
Patrijzen - Luctor

Helaas

OOST-SOUBURG - "Helaas hebben we deze beslissing moeten nemen", zegt Patrijzen-voorzitter Jeanine van der Horst. "Patrijzen is al vanaf de oprichting in 1931 een zondagclub, maar het is noodzakelijk om deze stap nu te nemen." Voor Luctor'88 zit de vork iets anders in de steel. Zij gaan fuseren met Heinkenszand en gaan op de licentie van Heinkenszand spelen en maken dus de overstap naar zaterdag.
Trend
Het lijkt de laatste jaren een trend te zijn geworden. In totaal zijn er, vanaf volgend seizoen, vijftien teams in Zeeland overgestapt naar het zaterdagvoetbal: Domburg, Noormannen, RCS, Kwadendamme, Cadzand, Jong Ambon, Hansweertse Boys, Vosmeer, Volharding (DwO'15), Zeeland Sport, Walcheren, vv Axel (FC Axel), Zierikzee (MZC'11), Patrijzen en Luctor'88 (Luctor Heinkenszand).

Stappen

Bij al die verenigingen is de reden vaak de teruglopende ledenaantallen. De leden willen sporten op zaterdag, omdat ze op de zaterdagavond willen stappen en op zondag iets met de familie willen doen.
Weinig keuze
Noormannen uit Westkapelle was tien jaar geleden een van de eerste clubs die overstapten. Volgens voorzitter Jaap Kaland is dat een goede beslissing geweest. "Anders had de club waarschijnlijk niet meer bestaan." Destijds had Noormannen twee seniorenteams op zondag. Nu zijn er vier seniorenteams op zaterdag. "Jongens kwamen door de overstap terug naar de club."
De Noormannen

Kantine-inkomsten

De Noormannen groeide weer als vereniging, vooral in het ledenaantal. Maar Kaland noemt ook een groot nadeel. "Wij hadden op zondag doorgaans meer publiek dan op zaterdag. De kantine-inkomsten zijn teruggelopen. Door de overstap missen we ook de vrijdag als trainingsavond en dus inkomsten. We moeten veel andere, nieuwe dingen verzinnen om mensen aan de club te binden."