Zee licht nu al elf dagen op aan Walcherse stranden

Zee licht nu al elf dagen op aan Walcherse stranden
Zee licht nu al elf dagen op aan Walcherse stranden © Marcel Klootwijk
Oplichtende zeevonk onder een sterrenhemel bij Oostkapelle
Oplichtende zeevonk onder een sterrenhemel bij Oostkapelle © Klaas Jobse
OOSTKAPELLE - Bijvangst
Hij maakt iedere heldere nacht foto's van de sterrenhemel en het valt hem daarbij op dat nu al elf nachten aan een stuk sprake is van een 'lichtende zee', zoals het heet. "Maar het gaat mij vooral om de meteoren en dergelijke. De zeevonk is voor mij een soort bijvangst.

Ballonnetje

De zeevonk is een relatief groot algachtige eencellig organisme. Hij ziet eruit als een doorzichtig ballonnetje met een staart aan de achterkant. In het voorjaar en het begin van de zomer geeft de zeevonk bij beweging licht door bioluminescentie. 

Goed te zien

Zeevonk eet plankton en als de kleine diertjes door een combinatie van weer en stroming veel voeding ter beschikking hebben, gaan ze zich razendsnel voortplanten. En wanneer ze in groten getale aanwezig zijn aan het zeewateroppervlak, is het licht met het blote oog en op foto's goed te zien.
Zeevonk licht op bij Domburg
Zeevonk licht op bij Domburg © Jan Koeman

Lichteffecten

Het zorgt voor lichteffecten in de golven, in de voetsporen van strandwandelaars en rond mensen die zwemmen in de zee. Dat lichtgevende effect kunnen ook in België en Nederland worden waargenomen.

Donker plekje

Wel moet er volgens Jobse niet al te veel omgevingslicht zijn. "Als je bij een strandtent staat waar veel licht vanaf komt, moet je wel even een stukje verderop gaan staan op een donkerdere plek om het goed te kunnen zien", is zijn ervaring.

Warm weer

Vorige week werd ook al zeevonk gezien bij Domburg. Het effect treedt vooral op bij warm weer en in ondiep water. Maar dat het zo lang achter elkaar iedere avond te zien is voor de Zeeuwse kust, en vooral ook zo vroeg in het seizoen, komt niet vaak voor.