Zeeland wordt wakker: petitie, dronkenlap en natuurbranden

Zeeland wordt wakker: petitie, dronkenlap en natuurbranden
Zeeland wordt wakker: petitie, dronkenlap en natuurbranden © OZ
De initiatiefnemer van de petitie tegen DELTA: Louis Mangold uit Middelburg
De initiatiefnemer van de petitie tegen DELTA: Louis Mangold uit Middelburg © Louis Mangold

Petitie

OOST-SOUBURG - Een petitie waarin kabelbedrijf DELTA wordt opgeroepen om de televisiezenders van de Discovery Group te blijven aanbieden wordt massaal ondertekend op internet. Inmiddels is die al meer dan 2.000 keer getekend. Initiatiefnemer is de Middelburger Louis Mangold. Hij is verbolgen dat DELTA de doorgifte van met name de zenders TLC en Discovery wil stoppen.
© OZ

Dronkenlap

De politie heeft afgelopen weekend een 40-jarige man uit Zwijndrecht aangehouden op de A58 ter hoogte van Rilland omdat hij veel te veel had gedronken. Andere weggebruikers zagen de dronkenlap zaterdagmiddag met een slakkengang over de snelweg slingeren en belden de politie. Hij had bijna vijf keer te veel gedronken.
Duinbrand bij Dishoek - archieffoto
Duinbrand bij Dishoek - archieffoto © HV Zeeland

Natuurbranden

Veiligheidsregio Zeeland heeft code geel afgegeven voor een verhoogd risico op natuurbranden. Door warm en droog weer is de kans op brand in de natuur groter geworden. In onze provincie zijn er veel natuurgebieden met bos, heide en gras. Een brandje in het bos of in de duinen kan volgens VRZ al snel uit de hand lopen, waardoor tientallen hectaren natuurgebied in rook op kunnen gaan.
Oplichtende zeevonk onder een sterrenhemel bij Oostkapelle
Oplichtende zeevonk onder een sterrenhemel bij Oostkapelle © Klaas Jobse
Zeevonk-hotspot
De Walcherse kust is op dit moment een zeevonk-hotspot. Het oplichtende eencellige organisme is nu al elf nachten op rij te zien bij Oostkapelle, meldt amateurastronoom Klaas Jobse. Vorige week werd ook al zeevonk gezien bij Domburg. Het effect treedt vooral op bij warm weer en in ondiep water. Maar dat het zo lang achter elkaar iedere avond te zien is voor de Zeeuwse kust komt niet vaak voor.
© Cor van Doorn | Verzeeuwigd
Foto: Cor van Doorn

Het weer

Het is bewolkt, vanochtend valt er wat regen. Vanmiddag is het droog, misschien breekt even de zon door. Er waait een zwakke tot matige zuidelijke wind en het wordt 14 tot 16 graden.