Oorlogsheld keert terug naar Colijnsplaat (video)

Oorlogsheld keert terug naar Colijnsplaat (video)
Oorlogsheld keert terug naar Colijnsplaat (video) © omroep zeeland

COLIJNSPLAAT - — Pim van den Berge (@Pimzn)
">

Springstof

In november 1944 is Noord-Beveland al bevrijd, maar het gevaar nog niet geweken. De Duitsers hebben Schouwen-Duiveland nog bezet en schieten met regelmaat richting Colijnsplaat. Vroeg in de ochtend van de 25e landt een groep Duitsers op Noord-Beveland, zwaar bewapend met wapens en springstof.

Vuurgevecht

Twee mannen, een gevluchte boer uit Zierikzee en een boerenknecht van de hoeve van Cor de Regt, waarschuwen de Nederlandse Prinses Irene Brigade in Colijnsplaat dat de Duitsers er aan komen. Onder leiding van Luitenant Havelaar onderscheppen de soldaten de Duitsers en het komt bij de boerderij van de Regt tot een vuurgevecht.
Getroffen
Luitenant Havelaar besluit - zonder helm - een kijkje te nemen over de dijk en wordt direct getroffen in zijn hoofd. Hij overlijdt ter plekke. De andere soldaten gaan met ondersteuning van Engelse artillerie en Schotse soldaten het gevecht nogmaals aan. Na korte tijd is het over; de Duitsers geven zich over. 
De tragische dood van Lt. Havelaar
Boerenkar
Op een boerenkar, liggend op een laagje stroo en afgedekt met een kleed wordt Jacob Havelaar teruggereden naar Colijnsplaat. De bevolking ziet de luitenant als hét symbool van de 'Slag om Colijnsplaat'.
Mannen in de kerk
Zeker nadat de Duitsers tijdens het verhoor vertellen dat ze niet alleen een afwateringssluis wilden opblazen om dit gedeelte van Noord-Beveland onder water te zetten. Ze waren ook van plan de mannen van Colijnsplaat te verzamelen in de kerk, om die vervolgens op te blazen. Door de actie van de Prinses Irene Brigade is een slachting onder de bevolking voorkomen.
© omroep zeeland
Familiegraf
Als de Prinses Irene Brigade op oudjaarsdag 1944 naar Kats verhuist, blijft Luitenant Havelaar achter op het kerkhof in Colijnsplaat. Maanden later wordt zijn stoffelijk overschot overgebracht naar het familiegraf in Hillegersberg in Rotterdam. 
Helm op monument
Zijn herinnering blijft de decennia daarna levend: Hij en de rest van de Prinses Irene Brigade,  krijgen een monument tegen de kerk in Colijnsplaat. Er komt een Havelaarstraat en de helm van de onfortuinlijke luitenant krijgt een plekje boven het monument in 1982. En tot op de dag van vandaag horen basisscholieren in Colijnsplaat het verhaal van de man die zijn leven gaf om de dorpelingen te redden.  
© omroep zeeland

Herbegraven

Luitenant Havelaar wordt op 19 mei herbegraven in Colijnsplaat. Het familiegraf van Havelaar in Rotterdam wordt geruimd. Daarom vindt hij nu zijn definitieve rustplaats in het dorp waar hij stierf.