Tuinmeubilair, gemaakt in....Torentijd (video)

Tuinmeubilair, gemaakt in....Torentijd (video)
Tuinmeubilair, gemaakt in....Torentijd (video) © Omroep Zeeland
Werken gevangenis 2

Voordeel

MIDDELBURG - Het werk levert de gevangenis geld op en dat zorgt ervoor dat de maatschappij minder hoeft te betalen aan de penitentiaire inrichting. Voor de bedrijven die werk afnemen in de gevangenis is het uurtarief van gedetineerden erg interessant en voor de gevangene zelf is het een manier om werkritme, ervaring en opleidingen te doen. Daarbij zitten ze zo minder lang achter de celdeur. 

Producten

Er wordt van alles gemaakt in de gevangenis. Zo wordt er inpakwerk gedaan voor lijmfabrikant Bison. Alle kartonnen opstellingen in bouwmarkten worden in Torentijd in elkaar gezet en gevuld. Ook zijn er houtwerkplaatsen waar pallets worden gemaakt voor verschillende bedrijven, maar ook tuinmeubilair, schuttingen en poorten. Daarnaast werken er ook gedetineerden voor Torentijd. Zo wordt de keuken bemand door gevangenen en doen ze de groenvoorziening en het schoonmaakwerk.

Verplicht

Er zitten 158 gedetineerden in Torentijd. De mensen die in voorarrest zitten (huis van bewaring) mogen werken, de mensen in de gevangenis moeten werken. Als dat echt niet gaat omdat de gevangene niet mee wil werken dan kan er een uitzondering worden gemaakt, maar dat betekent wel dat hij dan die uren achter zijn celdeur doorbrengt. De meesten kiezen daarom voor de arbeid.

Certificaat

Iedereen begrijpt dat het in een sollicitatiegesprek niet handig is als je in de gevangenis hebt gezeten. Door het werk binnen de gevangenismuren goed te doen komen gevangenen aan het eind van hun detentie in aanmerking voor een certificaat met de handtekening van de gevangenisdirecteur erop waarmee ze kunnen laten zien hard te willen werken.