CBS: Zeeland en Drenthe relatief meeste verkeersdoden

De bestuurder van de auto vluchtte weg na het ongeluk in Oost-Souburg
De bestuurder van de auto vluchtte weg na het ongeluk in Oost-Souburg © Omroep Zeeland

Landelijk

OOST-SOUBURG - Landelijk gezien kwamen vorig jaar 629 mensen om het in het verkeer. Dat zijn er acht meer dan in 2015. In de leeftijd van 18 tot 25 jaar en 75 jaar en ouder was het percentage van slachtoffers het grootst.

Afstanden

Het CBS bekeek ook het aantal doden over de afgelopen vijf jaar per provincie. In de provincies Noord-Brabant en Gelderland vielen in die periode de meeste slachtoffers. Maar als rekening wordt gehouden met de afstanden die per provincie worden gereden, is het aantal verkeersdoden in Zeeland en Drenthe het hoogst. In Zuid-Holland en Noord-Holland verhoudingsgewijs het laagst.

's Nachts grootste risico

De meeste verkeersslachtoffers vallen in de ochtend- en avondspits. Dan worden ook de meeste kilometers per uur afgelegd. Toch is het risico op een dodelijk ongeluk het grootst tussen middernacht en 07.00 uur 's ochtends, zegt het CBS.
Telefoon achter het stuur
"Ik ben niet verbaasd over deze nieuwe stijging. Zolang er niets gedaan wordt aan de oorzaken zal deze lijn doorzetten", zegt directeur Felix Cohen van Veilig Verkeer Nederland. Volgens VVN leiden vooral te hard rijden, smartphonegebruik achter het stuur en rijden onder invloed tot de meeste doden in het verkeer. "Het moet heel normaal worden dat je niet reageert op oproepen en berichtjes vanuit de auto", reageert Cohen.