'Politie had niets te maken met dood Umaru Sesay' (video)

Onderzoek Umaru afgerond

Geen buitensporig geweld

GOES - De Rijksrecherche concludeert in haar onderzoek dat er geen buitensporig geweld is gebruikt. Voorbijgangers die de politie hebben geholpen bij het onder controle krijgen van Sesay, de betrokken agenten en ooggetuigen hebben verklaard dat de aanhouding rustig is verlopen. Hierop heeft het OM besloten het onderzoek te sluiten.
Umaru Sesay
Umaru Sesay © Omroep Zeeland
ITEM onderzoek umaru afgerond
Naamloos graf
Sesay had in Nederland geen familie en weinig kennissen. Hij is daarom begraven in een naamloos graf op de algemene begraafplaats in Goes. Zijn lichaam ligt in een van de graven in het islamitische gedeelte van de begraafplaats. 
Naamloos graf

Verward en naakt

Umaru Sesay liep op 20 augustus 2016 verward en naakt over straat. Toen agenten hem benaderden, trok hij zijn kleding weer aan. Sesay reageerde niet op vragen van de politie en ging er afwisselend wandelend en rennend vandoor. Een agent liep te voet achter hem aan terwijl een andere agent om assistentie vroeg.

Pepperspray

Uiteindelijk vond een agente de man in een brandgang. Uit voorzorg pakte de agente haar pepperspray. Toen Sesay er weer vandoor wilde gaan, pakte de agente hem samen met een voorbijganger vast. Na een worsteling werd hij met pepperspray bespoten. Sesay wist zich lost te trekken en ging er opnieuw vandoor.

Hoofd achterover

Al snel viel de uit Sierra Leone afkomstige man. De twee aanwezige agenten probeerden de man opnieuw onder controle te krijgen. Een van de agenten trok het hoofd van de man naar achteren om hem rustig krijgen. De agenten wisten de man te boeien, waarna hij snel rustig werd.

Schuim uit de mond

Op dat moment gaf Sesay aan dat hij moeite had om te ademen. Sesay werd op zijn zij gelegd en een ambulance werd opgeroepen. Toen de man zich weer begon te roeren, hebben de agenten hem op zijn buik gedraaid om hem makkelijker onder controle te houden. De ambulanceverpleegkundigen, die binnen enkele minuten aanwezig waren, troffen een man aan die nergens op reageerde. Ook kwam er schuim uit de mond van Sesay. Zij hebben nog geprobeerd om Sesay te reanimeren, maar hun hulp mocht niet meer baten.