ZorgSaam zoekt meer samenwerking in Gent (video)

ZorgSaam zoekt meer samenwerking in Gent (video)
ZorgSaam zoekt meer samenwerking in Gent (video)
Neurochirurg Hallaert werkt zowel in Zorgsaam als in het UZ Gent
Neurochirurg Hallaert werkt zowel in Zorgsaam als in het UZ Gent © Omroep Zeeland

Zorg dichtbij

TERNEUZEN - ZorgSaam wil vooral de bestaande samenwerking met het Universitair Ziekenhuis en Maria Middelares in Gent uitbreiden. Ook wordt gesproken met AZ Sint-Jan in Brugge. Op die manier kunnen Zeeuws-Vlaamse patiënten meer zorg dicht bij huis krijgen. Voor specialistische onderzoeken en ingrepen moeten ze dan wel naar Gent.

Samenwerking

"Een goede zaak", vindt Jaap Bos van de cliëntenraad van ZorgSaam. Hij doelt op de samenwerking met andere ziekenhuizen. "Niet alleen met België maar ook met ziekenhuizen in Brabant. In Zeeuws-Vlaanderen leven weinig mensen, dus samenwerking op alle fronten is heel belangrijk, zodat goede zorg geleverd kan worden. In de eerste plaats natuurlijk aan de inwoners, maar laten we ook de toeristen niet vergeten."
ZorgSaam Gent
Uitwisseling
De Zeeuws-Vlaamse kinderarts Nathalie de Bruijn werkt niet alleen bij ZorgSaam, maar ook in het kinderziekenhuis in Gent. Ze is gespecialiseerd in plasproblemen bij kinderen. "Als kinderen gespecialiseerde hulp nodig hebben, kan ik hen meenemen naar België." Het Universitair Ziekenhuis beschikt over meer kennis en betere apparatuur dan het relatief kleine ZorgSaam.
Spreekuur
Voor neurochirurg Giorgio Hallaert werkt het precies andersom. Hij is arts in Gent, maar heeft ook een spreekuur in Terneuzen. Zo kan hij de gesprekken met zijn patiënten gewoon in Zeeuws-Vlaanderen voeren. "Het maken van een hersenscan kan bijvoorbeeld in Terneuzen." Voor operaties of bijzondere onderzoeken moeten de patiënten wel naar Gent.
Zorgsysteem
Volgens Hallaert verloopt de samenwerking vlot, maar hij merkt wel de verschillen tussen Gent en Terneuzen. "Hier zijn de lijntjes korter, zodat je makkelijker kunt overleggen. Van de andere kant kunnen we in Gent meer specialistische zorg bieden." Beide artsen zien ook verschillen in het zorgsysteem. Zo hebben niet alle Nederlandse verzekeraars afspraken met de ziekenhuizen in Gent. Dat zorgt volgens Hallaert soms voor problemen. De uitwisseling van patiëntengegevens verloopt volgens hem wel goed.
Patiëntengegevens
Vorige week liet ZorgSaam al weten dat ze het eerste ziekenhuis buiten België zijn dat toegang krijgt tot patiëntengegevens. Tot nu toe werd de behandeling over en weer werd soms bemoeilijkt omdat de medische gegevens in Nederland en België op verschillende manieren geregistreerd werden. Die problemen hoopt het Zeeuws-Vlaamse ziekenhuis in de toekomst niet meer te hebben.