Marine Research in Yerseke maakt weer winst

Onderzoeksinstituut Imares in Yerseke
Onderzoeksinstituut Imares in Yerseke © OZ

Nieuwe medewerkers

YERSEKE - Het instituut, in Zeeland nog altijd beter bekend onder de oude naam Imares, heeft twee nieuwe medewerkers aangenomen en kon een medewerker die elders herplaatst zou gaan worden toch nog een nieuwe baan in Yerseke aanbieden. Dat meldt Nathalie Steins, programmamanager van het regiocentrum.

Over andere boeg

Toen vorig jaar het voortbestaan van het instituut in Yerseke op het spel stond, besloot de Zeeuwse schelpdiersector een half miljoen per jaar in het onderzoeksinstituut te steken. Bovendien besloten de schelpdiersector en WUR de aansturing van het onderzoek over een andere boeg te gooien.

Strippenkaart

De mossel- en oesterkwekers hebben tegenwoordig een meerjarige strippenkaart waarmee ze onderzoek in Yerseke kunnen inkopen. Het onderzoeksinstituut schrijft voor de inzet van deze strippenkaart geen offertes meer, maar betrekt de kwekers meer bij het opstellen van de onderzoeksvragen en de uitvoering van het onderzoek.

Winst

Op 31 maart bestond het regiocentrum 1 jaar. Afgelopen jaar had het regiocentrum een omzet van 2 miljoen euro en een winst van 85.000 euro, meldt Steins. "En we hebben veel werk. Er werken nu 23 mensen. De nieuwe aansturing van het onderzoek werkt erg goed." 

Helpdesk

Het regiocentrum heeft sinds de start vorig jaar april een helpdesk voor de mosselsector. Steins: "Als we een vraag binnen twee dagen kunnen beantwoorden, pakken we de vraag gelijk op. De helpdesk leidt tot veel interactie met de kwekers en levert ook ideeën op voor nieuwe onderzoeksprojecten."

Extra werk

De mosselsector heeft aangekondigd dit jaar extra werk in te gaan kopen bij het regiocentrum in Yerseke. Ook de Stichting Kwaliteit Schelpdierzaken, die de producenten, verwerkende industrie en handel in schelpdieren vertegenwoordigt, heeft vorige week een strippenkaart gekocht. 

Dreiging van sluiting

Het goede nieuws staat in schril contrast met dat van de afgelopen jaren. Toen hing de dreiging van sluiting als een zwaard van Damocles boven het personeel van de vestiging in Yerseke.

Ontslagen

Een deel van het personeel werd ontslagen om het instituut toekomstbestendig te maken. En het resterende personeel bleek niet erg tevreden over hun werk, bleek bij een intern onderzoek van de universiteit. Maar dat ging over de gehele afdeling Marine Research en niet alleen over de vestiging in Yerseke.