'Oud-directeur ADRZ verdacht van belastingfraude'

© OZ

Wachtgeldregeling

OOST-SOUBURG - Het Ziekenhuis Walcheren en het ziekenhuis in Goes gingen na de fusie samen verder als ADRZ. Na de fusie gingen Zomer en het ADRZ uit elkaar. Met de vertrekkend directeur werd een wachtgeldregeling afgesproken waarbij zijn toekomstige inkomen tot 2014 zou worden aangevuld tot zijn inkomen als directeur van het ziekenhuis. Dat bedroeg indertijd 240.000 euro inclusief pensioenpremies. Voorwaarde was wel dat Zomer actief op zoek zou gaan naar werk en zijn inkomsten inzichtelijk zou maken.

Interim-voorzitter van bestuur

Begin 2011 kwam het ziekenhuis erachter dat Zomer als interim-voorzitter van bestuur van Magentazorg aan de slag was gegaan. Zijn voorganger verdiende 158.000 euro per jaar, maar Zomer gaf aan niet meer dan 40.000 euro te verdienen.

Terugbetalen

Het salaris van Zomer kwam via een reeks in Engeland gevestigde bv’s, waarvan niet bekend was wie er uiteindelijk aan het hoofd stond. Hoewel Magentazorg 1.290 euro per dag betaalde voor Zomers diensten, bleef daar uiteindelijk maar zo’n 3.000 euro bruto per maand van over. Hierop besloot het ADRZ het wachtgeld stop te zetten. In eerste instantie werd deze beslissing door het Scheidsgerecht Gezondheidszorg van tafel geveegd, maar in tweede instantie moest Zomer bijna 70.000 euro terugbetalen aan het ADRZ.
Lees ook: Z. moest wachtgeld ADRZ terugbetalen

Belastingfraude
De belastingfraude waar Zomer van verdacht wordt, heeft te maken met deze arbitragezaak. Volgens het OM heeft de gewezen ziekenhuisdirecteur in de arbitragezaak valse documenten gebruikt om de hoogte van zijn interim-loon te verhullen. Uit onderzoek bleek volgens het OM dat Zomer al in 2009 een fiscale constructie had opgezet die bestond uit drie Engelse bedrijven die elkaar bestuurden. Zomer heeft tegen zowel de Belastingdienst als het Scheidsgerecht verzwegen eigenaar van deze constructie te zijn.

Hoger inkomen
Op papier verdiende Zomer door deze constructie slechts 40.000 euro, maar in werkelijkheid waren zijn inkomsten veel hoger, meldt Het Financieele Dagblad. Hoeveel wil het OM niet zeggen, maar het OM heeft al eind 2013 voor 520.000 euro beslag laten leggen op de woning van de voormalig ziekenhuisdirecteur in Vlissingen.
De zaak van Zomer dient donderdag voor de rechtbank van Arnhem.