Erkenning voor Zeeuwse verzetsstrijders (video)

Erkenning voor Zeeuwse verzetsstrijders (video)
Erkenning voor Zeeuwse verzetsstrijders (video) © Omroep Zeeland
Verzetsstrijder-Jan-Koopmans-krijgt-eigen--ZNO170504FG

Jan Koopmans

VROUWENPOLDER - Kinderen uit 's-Heer Hendrikskinderen onthulden donderdagavond in het dorp de straatnaambordjes voor het nieuwe dr. Jan Koopmanspad. Koopmans werd na zijn studie in 1928 voorganger in Elkerzee (Scharendijke). Na daar drie jaar gediend te hebben, nam hij het beroep van 's-Heer Hendrikskinderen aan.

— Eric Holm (@eric66holm)
">
Omgekomen
In de oorlogsjaren was hij dominee in Amsterdam. Koopmans was fel tegenstander van de behandeling van Joden door de Duitse bezetter. Op 12 maart 1945 kwam hij om het leven op het Eerste Weteringplantsoen toen dertig verzetsstrijders werden geëxecuteerd, en hij door een verdwaalde kogel werd getroffen.
Freek de Jonge
Cabaretier Freek de Jonge zong bij de herdenking in 's-Heer Hendrikskinderen een lied. Daarin werd de naam van Jan Koopmans genoemd. Freek de Jonge las het als gedicht twee jaar geleden voor het eerst voor bij de herdenking van de executie op het Weteringplantsoen in Amsterdam. 
© Omroep Zeeland

Jan de Visser

Het pad tussen de Veerse Dam en de N57 in Vrouwenpolder wordt vernoemd naar de Zeeuwse verzetsstrijder Jan de Visser. De zoon van de verzetsstrijder is blij en vindt dat zijn vader nu eindelijk erkenning krijgt. Naar verwachting wordt het pad 2 juni omgedoopt tot het Jan de Visserpad
Eigen pad voor Zeeuwse verzetsstrijder (video)

Erkenning

De zoon van de verzetsstrijder, die ook Jan de Visser heet, vindt het goed dat er een pad naar zijn vader wordt vernoemd. "Hij krijgt nu eindelijk de erkenning die hij verdient." De gemeente Veere heeft volgens de zoon goed geholpen. "Sinds de aanvraag twee jaar geleden heeft de gemeente goed gekeken naar mogelijke locaties." 
Perfecte locatie
De plaats van het pad, tussen de Veerse Dam en de N57, is volgens zoon Jan de Visser goed gekozen. "In deze omgeving heeft mijn vader de onderduikers ondergebracht en voorzieningen voor ze getroffen." De gekozen locatie is echter geen bewuste keuze, maar puur toeval denkt de zoon.
Gedenksteen
Op de begraafplaats in Vrouwenpolder staat al tientallen jaren een gedenksteen voor de Zeeuwse verzetsstrijder, maar deze vertelt niet het volledige verhaal. "Op de steen staat dat mijn vader is omgekomen door oorlogsgeweld", vertelt De Visser. "Maar dit kan natuurlijk van alles zijn. Het vertelt niets over zijn inzet tijdens de oorlog." Bovendien is de familie van de verzetsstrijder nooit betrokken geweest bij het plaatsen van het monument.
© OZ

Levensverhaal

Jan de Visser werkte tijdens de oorlog voor de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. Hij is verraden door een dorpsgenoot en afgevoerd naar een kamp in Amersfoort. Enkele maanden later werd hij ondergebracht in het Duitse concentratiekamp Neuengamme, waar hij op 28-jarige leeftijd is overleden door de zware arbeid.