Groningse windstroom gaat naar Zeeuwse klanten

Groningse windstroom gaat naar Zeeuwse klanten
Groningse windstroom gaat naar Zeeuwse klanten © Omroep Zeeland
Windmolens op zee
Windmolens op zee © Omroep Zeeland

Groene stroom

MIDDELBURG - DELTA liet drie jaar geleden al weten dat het energiebedrijf de stroom zou gaan kopen. Het bedrijf wil zo in één klap een van de grootste aanbieders van groene stroom worden in Nederland.

Grootste

Windpark Gemini ligt bijna 85 kilometer uit de kust van Groningen en is op dit moment nog het grootste offshore windpark van Nederland en een van de grootste ter wereld. Het bestaat uit twee velden van elk 34 vierkante kilometer, waar 150 molens staan. Ze gaan energie opwekken voor 785.000 huishoudens. 75 van de funderingen voor de windmolens werden in Vlissingen gemaakt.

Capaciteit

Nederland heeft nog drie windparken in de Noordzee, maar die zijn veel kleiner: hun gezamenlijke capaciteit is bijna 360 megawatt, terwijl Gemini goed is voor 600 megawatt.
De locatie van het windpark Borssele 22 kilometer uit de Zeeuwse kust
De locatie van het windpark Borssele 22 kilometer uit de Zeeuwse kust © Omroep Zeeland

Nog groter

De komende jaren worden daar in opdracht van het kabinet nog vijf grote windparken bijgebouwd. Die moeten nog groter worden dan Gemini. De windparken moeten elk 700 megawatt genereren, genoeg om een miljoen huishoudens van stroom te voorzien. 

Zeeuwse kust

Een daarvan, Windpark Borssele, komt 22 kilometer uit de Zeeuwse kust te liggen. Het moet in 2020 klaar zijn. De twee delen van het windpark worden gebouwd door Shell en Dong Energy.
Kantoor van de verschillende DELTA-onderdelen
Kantoor van de verschillende DELTA-onderdelen © Omroep Zeeland

Splitsing

Sinds de splitsing van het energiebedrijf heet het deel dat energie opwekt en levert aan bedrijven PZEM. Dat onderdeel neemt de stroom af van het windpark Gemini. Een deel van die stroom wordt doorverkocht aan het huidige DELTA, dat diensten als televisie, telefonie en internet levert, maar ook stroom levert aan particuliere klanten.

Provinciale energiebedrijf

De naam PZEM, wat staat voor Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij, is niet nieuw. Tot DELTA werd opgericht in 1991 was dat al decennia de naam van het provinciale energiebedrijf in onze provincie.