Campagne moet taboe zelfmoord doorbreken (video)

Campagne moet taboe zelfmoord doorbreken (video)
Campagne moet taboe zelfmoord doorbreken (video) © Omroep Zeeland
Start campagne zelfmoord
OOST-SOUBURG - De vraag van je leven
Het is voor het eerst dat er in Nederland een campagne over suïcidepreventie wordt gevoerd. Bij de ontwikkeling van de campagne is gekeken naar ervaringen met vergelijkbare campagnes in het buitenland. De slogan van de campagne is 'De vraag van je leven'. 
Verkeerde ideeën
Vaak wordt gedacht dat praten over zelfmoord mensen op verkeerde ideeën brengt. Het omgekeerde blijkt waar te zijn. Juist praten maakt de kans op suïcide kleiner.
Start campagne zelfmoord 3

Veel zelfmoorden in Zeeland

Het aantal zelfdodingen in Zeeland is relatief hoog in vergelijking tot de rest van Nederland. In onze provincie plegen gemiddeld 45 mensen per jaar zelfmoord. Zo'n twee derde van die groep is niet goed in beeld bij de hulpverlening en krijgt dus niet de hulp die nodig is.

Signalen herkennen

In januari is achter de schermen een nieuw suïcide-preventieproject gestart om het tij te keren. Zo worden bijvoorbeeld leraren of schuldhulpverleners getraind op het herkennen van signalen die op suïcide kunnen wijzen. Zij hebben mogelijk wel contact met de risicogroep.

Zeeland zonder Zelfmoord

Het project Zeeland zonder Zelfmoord is een samenwerking van 113-zelfmoordpreventie, GGD Zeeland, Emergis en de dertien Zeeuwse gemeenten. De publiekscampagne loopt van 15 tot en met 29 mei. De campagne loopt landelijk, maar is extra zichtbaar in zeven regio's, waaronder Zeeland.