Zelfmoord: jongeren vormen een risicogroep (video)

Start campagne zelfmoord 2

Gesprekken met leerlingen

TERNEUZEN - Ook op het Zeldenrust-Steelantcollege in Terneuzen hebben ze er regelmatig mee te maken volgens orthopedagoog Bianca van Heese. "Het komt meerdere keren per maand voor dat we gesprekken voeren met leerlingen die worstelen met zelfmoordgedachten."

Lagere cijfers en meer verzuim

De school is dan ook blij met de campagne die het taboe moet doorbreken en heeft al meerdere posters in de school opgehangen. Ook krijgen de docenten binnenkort een training. "Daar leren ze op welke signalen je kunt letten. Dat kan bijvoorbeeld een verandering in gedrag zijn bij een leerling zoals lagere cijfers of meer verzuim."
© Omroep Zeeland

Mannen met een uitkering

Een andere groep waar zelfmoord relatief veel voorkomt bestaat uit mannen tussen de veertig en zestig jaar met een uitkering. Behalve geen werk hebben zij vaak ook andere problemen. Deze groep wordt bijvoorbeeld benaderd via het UWV. 

Zeeuws-Vlaanderen

Het aantal zelfdodingen in Zeeland is relatief hoog in vergelijking met de rest van Nederland. Dat extra hoge cijfer komt voor rekening van Zeeuws-Vlaanderen, waar meer inwoners dan gemiddeld zich van het leven beroven. Het preventieproject richt zich daarom in eerste instantie op Zeeuws-Vlaanderen.
© Omroep Zeeland

Signalen herkennen

De publiekscampagne is onderdeel van het project Zeeland zonder Zelfmoord dat sinds begin dit jaar in Zeeland van start is gegaan. Zo krijgen leraren, huisartsen en schuldhulpverleners trainingen om de signalen dat iemand suïcidale gedachten heeft beter te herkennen.