Zeventien nieuwe hiv-gevallen in Zeeland

Zeventien nieuwe hiv-gevallen in Zeeland
Zeventien nieuwe hiv-gevallen in Zeeland © oz
© oz
GOES - Behandelcentrum
Het ADRZ heeft het enige behandelcentrum tegen hiv in Zeeland. Daar worden 162 mensen behandeld. Bijna de helft (47 procent) bestaat uit mannen die seks hebben met mannen. 25 procent van de patiënten is vrouw. Zo'n 42 procent van de patiënten is vijftig jaar of ouder. Het aantal nieuwe gevallen wijkt niet veel af van het beeld door de jaren heen.

Onderzoek

Internist Marcel van den Berge ziet alle patiënten twee keer per jaar. "Dan kijken we of de medicijnen goed werken en ik onderzoek de patiënt. Daarna hebben ze nog een gesprek bij de verpleegkundige voor sociale problemen die mensen ondervinden van hiv." 

Iedere dag een pilletje

Een behandeling tegen hiv bestaat in de meeste gevallen uit het slikken van een pil per dag. Daarmee wordt het virus teruggedrongen en is het niet overdraagbaar op anderen. Hiv wordt alleen overgedragen door seks of tijdens bloedcontact.
Internist Marcel van den Berge over hiv
© oz
Virus
Hiv is een virus dat het afweersysteem afbreekt, dat je lichaam beschermt tegen allerlei virussen en bacteriën. Als dat systeem zover is afgebroken, dat je lichaam je niet meer kan beschermen, is hiv veranderd in aids. Hiv is meestal goed te behandelen. Als dragers van het virus iedere dag hun medicijnen innemen, kunnen zij het virus vrijwel niet overdragen.
19.000 mensen
In heel Nederland worden zo'n 19.000 mensen behandeld tegen hiv. Naar schatting leven er ook nog 3000 mensen in ons land die zelf niet weten dat ze de ziekte met zich meedragen. Ieder jaar krijgen zo'n duizend mensen de diagnose hiv. Omdat mensen niet altijd op tijd behandeld worden, vallen er nog steeds zo'n vijftig slachtoffers aan de gevolgen van hiv/aids.