'Geheimhouding saneringsplan Thermphos is een slechte zaak' (video)

'Geheimhouding saneringsplan Thermphos is een slechte zaak' (video)
'Geheimhouding saneringsplan Thermphos is een slechte zaak' (video) © Omroep Zeeland
Thermphos saneringsplan 1

Geheim

In april werd in een nieuw saneringsplan duidelijk dat het schoonmaken van de failliete en vervuilde fosforfabriek nog duurder wordt dan eerst was gedacht. Genserik Reniers heeft alleen de publiekssamenvatting van het saneringsplan voor Thermphos kunnen lezen. Het hele plan blijft namelijk geheim. Opdrachtgever Van Citters Beheer wil niet dat bedrijfsgevoelige gegevens op straat komen te liggen en heeft bij de Provincie Zeeland geheimhouding bedongen.
Onduidelijk
"Ik vind dat eigenlijk een slechte zaak", zegt Reniers, hoogleraar 'veiligheid van gevaarlijke stoffen' verbonden aan de TU Delft en de Universiteit van Antwerpen. Als expert had hij graag precies willen weten wat er gaat gebeuren op het zwaar vervuilde Thermphosterrein. Vooral omdat de samenvatting volgens hem bol staat van 'onduidelijkheden en onzekerheden'. "Ik zou veel liever hebben dat men gewoon het hele plan prijsgeeft, zodat experts het kunnen nalezen en er hun commentaar op kunnen geven."
Vertrouwen winnen
Ook voor het gevoel van veiligheid zou het volgens de hoogleraar goed zijn om helemaal open kaart te spelen: "Ik denk dat je niet transparant genoeg kunt zijn om het vertrouwen van de bevolking waard te zijn."
Thermphos saneringsplan 2
Gepasseerd
Ook in Zeeland is kritiek op het saneringsplan. Leo de Visser, de voorzitter van de dorpsraad van Ritthem heeft de publiekssamenvatting niet eens gekregen. Dorpen in Zuid-Beveland, zoals Borssele en Nieuwdorp wel. Tot verbazing van De Visser: "Hemelsbreed zitten we net zo ver van Thermphos af als die dorpen. Bovendien zijn we in het verleden altijd bij de plannen betrokken geweest."
Rotzooi
De Visser heeft 38 jaar geleden bij Hoechst gewerkt, de voorloper van Thermphos. "Ik ga niet alles aan de grote klok hangen, maar het was geen zuivere fabriek," zegt hij. "Er moet nog veel worden opgeruimd, want er is zoveel gerotzooid." Met een samenvatting in handen hoopt de dorpsraad een beter zicht te krijgen op de kosten en het saneringsproces.